Obosiți, dar neînfrânți: Soldații ucraineni se întorc de la Bahmut pentru a lupta încă o zi

Noroiul tranșeelor pe fața unui soldat ucrainean întors din luptă în apropiere de Bahmut pe 15 aprilie.

Militarii ucraineni încă mai controlează orașul Bahmut, aflat sub asediu în estul țării, în ciuda luptelor intens brutale dintre forțele militare ucrainene și cele rusești.

În timp ce luptele intense continuă fără încetare, forțele de la Kiev își rotesc militarii, ducându-i într-o zonă nedezvăluită pentru a le oferi un timp de odihnă și recuperare atât de necesar înainte de a fi trimise din nou în luptă.

Ministerul rus al Apărării susținea pe 16 aprilie că unitățile de mercenari Wagner au capturat încă două blocuri în nord-vestul și sud-estul orașului Bahmut. Afirmația nu a putut fi verificată din surse independente.

„Lupte sângeroase fără precedent în ultimele decenii au loc în centrul orașului”, a declarat Serhi Cerevati, purtător de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei.

„Soldații noștri fac totul în bătălii sângeroase și aprige pentru a măcina capacitatea de luptă (a inamicului) și a-i distruge moralul. În fiecare zi, în fiecare colț al acestui oraș, ei reușesc să facă acest lucru cu succes", a declarat el pentru postul de televiziune 1+1.

Kievul părea că va abandona Bahmutul la sfârșitul lui februarie, dar a anunțat în martie că va continua să lupte cu scopul de a provoca mai multe daune forțelor Moscovei.
 

O imagine care înfățișează capul președintelui rus Vladimir Putin înfipt pe un trident ucrainean se vede pe o emblemă militară purtată de un soldat care tocmai s-a întors din Bahmut.

Un ciobănesc german pe nume Bas însoțește unitatea de mortiere „Floare-de-colț” care s-a întors din luptele grele de lângă Bahmut. Unitatea a salvat câinele în timpul unei misiuni lângă Kiev vara trecută și, de atunci, acesta a călătorit cu ei în diferite locuri de misiune de-a lungul liniilor de front.

Kievul recunoaște că forțele sale au plătit un preț mare uman și material pentru apărarea „Fortăreței Bahmut", oraș care în care locuiau aproximativ 70 de mii oameni înainte de război.
S-a spus că această confruntare brutală pentru controlul orașului este cea mai sângeroasă bătălie de infanterie de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Soldați ucraineni odihnindu-se într-un adăpost pe 14 aprilie.

Deși preluarea controlului asupra „mașinii de tocat” de la Bahmut, unde se estimează că au murit mii de soldați de ambele părți, ar fi o victorie, în mare măsură, simbolică pentru Moscova, aceasta ar permite trupelor rusești să se concentreze asupra garnizoanelor ucrainene din jurul orașului Ceasiv Iar și, mai departe, în regiunea Donețk, unde se află Kramatorsk și Sloviansk.

Obuze de mortier pregătite pentru a fi folosite de către unitatea de mortiere a brigăzii ucrainene de vânători de munte „Floare-de-colț”, în apropiere de Bahmut, Ucraina, 14 aprilie 2023.

Soldații ucraineni își pregătesc masa în adăpost.

 

Icoane pe pereții dormitorului unde se odihnesc soldații ucraineni.

Un militar ucrainean fumează o țigară la întoarcerea de pe linia frontului de lângă Bahmut, la 15 aprilie.

Ucraina a dat de înțeles că va lansa, în curând, o contraofensivă pentru a recupera mai multe teritorii. Cu toate acestea, declanșarea contraofensivei a fost întârziată din mai multe motive, inclusiv condițiile meteorologice, livrările lente de echipamente militare și o cantitate insuficientă de muniție, spun autoritățile de la Kiev.

Soldații ucraineni care luptă pe frontul din Bahmut sunt trimiși prin rotație pentru a se odihni și recupera înainte de a fi aduși înapoi.