Țările occidentale continuă să îndemne Rusia să ia măsuri „concrete” pentru diminuarea tensiunilor legate de consolidarea militară la granița cu Ucraina, după ce acestea au primit cu scepticism anunțul Moscovei privind începerea retragerii trupelor din zonă.
Ministerul rus al Apărării a difuzat pe 16 februarie o înregistrare video care arată - potrivit acestuia - tancuri, vehicule de luptă de infanterie și unități de artilerie autopropulsate părăsind peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014.
Dar ministrul britanic al apărării a declarat în aceeași zi că Londra nu a văzut până acum nicio dovadă că Rusia își retrage trupele de pe pozițiile din apropierea graniței ucrainene și a lăsat să se înțeleagă că Moscova ar putea de fapt să continue consolidarea.
„Nu am văzut până în acest moment nicio dovadă a acestei retrageri”, a declarat Ben Wallace pentru Times Radio.
„Observațiile fizice pe care le vedem arată opusul unora dintre declarațiile recente venite de la Kremlin”, a adăugat Wallace într-un interviu ulterior, pentru BBC.
### Vezi și... ### Harta dislocării trupelor rusești în Republica MoldovaMinistrul canadian al Apărării, Anita Anand, a declarat, de asemenea, că, pentru moment, acumularea rusă continuă în loc să fie inversată.
„Escaladarea trupelor rusești la granița ucraineană, inclusiv în Belarus, este din ce în ce mai semnificativă”, a declarat Anand reporterilor pe 16 februarie, la sosirea la o reuniune a miniștrilor apărării din NATO.
Și președintele american Joe Biden a declarat marți seara, 15 februarie, că Statele Unite nu au văzut încă dovezi ale unei retrageri rusești și că trupele rusești - pe care le-a estimat la peste 150.000 - rămân „într-o poziție foarte amenințătoare”.
Oficiali din mai multe țări, inclusiv din Statele Unite, au avertizat că o invazie rusă în Ucraina ar putea fi iminentă după ce Moscova a început să desfășoare zeci de mii de militari, în noiembrie anul trecut, în zonele de la granița de nord, est și sud cu Ucraina.
În Ucraina este miercuri Ziua Unității, proclamată de președintele Volodimir Zelenski luni, după ce presa a scris, pe baza unor presupuse scurgeri de la serviciile de informații americane, că Rusia a ales data de 16 februarie ca ziua invadării Ucrainei.
Kremlinul a respins că are vreun plan de a invada Ucraina, calificând avertismentele occidentale drept propagandă de război isterică.