Liderii occidentali lucrează la un model care să ofere Ucrainei garanții de securitate în cazul în care Kievul alege modelul neutralității în negocierile cu Rusia.
După videoconferința de marți dintre liderii G7, reprezentanții UE și NATO, un oficial al administrației franceze a spus că discuția s-a concentrat pe alternative la aderarea la NATO a Ucrainei după război. „Țara noastră este pregătită să ofere garanții de securitate”, a spus un consilier prezidențial francez, adăugând că dacă Ucraina ar fi atacată din nou, Parisul s-ar putea angaja să furnizeze echipament militar, și chiar să se implice mai direct în protejarea Ucrainei.
Franța și alți aliați discută formatul acestor garanții „care ne-ar implica în sensul că dacă Ucraina ar fi atacată am putea evalua mijloacele de a o asista și de a-i permite să-și restabilească suveranitatea și integritatea teritorială”.
S-ar putea alege un model mai apropiat de securitatea oferită de UE decât de NATO, oficialitatea franceză precizînd că această soluție ar descuraja reînnoirea agresiunii ruse, dar ar respecta neutralitatea Ucrainei, deoarece nu implică garanțiile din articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic, potrivit căruia un atac asupra unui singur aliat este un atac asupra tuturor statelor aliate .
„Sunt garanții de securitate care, într-un fel, sunt similare cu cele care există în Tratatul Uniunii Europene, dar care sunt practic diferite de modelul NATO”, a spus oficialul, citat de Politico.
Întrebat care alte țări ar fi pregătite să ofere Kievului astfel de garanții, oficialul francez a precizat că ar putea fi acelea menționate deja de președintele ucrainean Volodimir Zelenski când a prezentat ideea de neutralitate cu garanții de securitate în discursurile sale. „El s-a referit la membrii permanenți ai Consiliului de Securitate [ONU], inclusiv Franța. A mai pomenit de Turcia, a pomenit uneori de Germania, uneori de Italia. Acestea sunt țări care cu siguranță ar avea de jucat un rol”, a spus oficialul.
Același oficial a spus că în timpul întrevederii de marți s-a discutat și despre „necesitatea de a ne convinge partenerii din terțe țări, din afara Uniunii Europene, țările G7 și altele, că această criză amenință cu adevărat pacea și securitatea internațională și prin urmare nu este de interes doar pentru occidentali.”