Occidentul îngrijorat de implicarea Iranului alături de Rusia în războiul din Ucraina

O dronă lansată de Rusia peste Kiev, Ucraina, 17 octombrie 2022.

Marea Britanie și Statele Unite pregătesc un nou ajutor pentru apărarea aeriană a Ucrainei, după ce Rusia a intensificat în ultimele zile atacurile cu drone de fabricație iraniană, lovind mai ales infrastructura de comunicații și energetică din multe orașe ucrainene, începând cu capitala Kiev.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că o treime din centralele electrice au fost afectate de valurile de rachete și drone lansate de Rusia cu începere din 10 octombrie. Inițial atacurile fuseseră o reacție la explozia de pe podul Kerci, spre Crimeea, văzută de Moscova drept un atac terorist atribuit Ucrainei, fără dovezi concrete.

Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe

  • Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
  • Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
  • Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
  • Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
  • Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
  • Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
  • Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)

Ministrul britanic al apărării Ben Wallace și ministrul de Externe, James Cleverly, zboară la Washington pentru o rundă separată de întrevederi, pentru a discuta cum să răspundă la intervenția Iranului în războiul din Ucraina, de partea Rusiei.

Problema ar putea fi discutată și la Națiunile Unite, pentru că administrația americană este de părere că furnizând drone kamikaze/ sinucigașe, Iranul încalcă prevederile rezoluțiilor ONU, care interzic Teheranului exportul anumitor tehnologii militare. Națiunile Unite ar putea decide impunerea de noi sancțiuni, deși Iranul neagă că ar furniza Rusiei drone.

Oficialii occidentali arată însă că s-au strâns suficiente bucăți din dronele kamikaze căzute în Ucraina, care să indice că provin din arsenalul iranian.

Oficialii occidentali au mai spus că sunt îngrijorați și de posibilitatea ca Iranul să-și extindă ajutorul pentru Rusia dincolo de drone, și anume la rachete mai sofisticate sol – sol.

Între timp s-a anunțat că ministrul ucrainean de externe îi va propune președintelui Volodimir Zelenski să întrerupă relațiile diplomatice cu Iranul. Dmitro Kuleba susține că Iranul, care furnizează drone kamikaze/sinucigașe Rusiei, este și el responsabil direct de distrugerile din Ucraina. Kuleba le-a cerut, de asemenea, miniștrilor de externe din Uniunea Europeană să impună sancțiuni Iranului pentru că ajută Rusia „să-i terorizeze pe ucraineni”.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Aproape o treime din centralele electrice au fost avariate (Zelenski)