Odesa își pregătește labirintul de catacombe pentru a se adăposti de rachetele rusești

Catacombele din Odesa au peste 1000 de intrări. Tunelurile pot servi drept adăpost pentru locuitori, dar și pentru apărătorii ucraineni, îngreunând ocuparea orașului de către forțele armate ruse.

Spre deosebire de Kiev, Odesa nu are o rețea de metrou, care ar putea proteja oamenii de bombardamentele rusești. Dar catacombele pot fi un adăpost sigur, mai ales că se află la 20-25 de metri sub pământ.

 

Voluntarii au făcut curat, au vopsit pereții, au instalat bănci, au tras curent electric și au instalat internet, pentru a ușura viața oamenilor care fug de rachete.

Luptătorii rezistenței sovietice s-au refugiat și ei în catacombe în timpul asediului Odesei, când avioane naziste și românești au bombardat orașul.

Cei care intră mai adânc în catacombe pot găsi echipamente militare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cum ar fi puști, măști, grenade sau muniții.

Pe pereții catacombelor încă se mai găsesc inscripții rămase de la partizanii sovietici, care s-au adăpostit aici în Al Doilea Război Mondial.

Un buncăr care a fost utilizat ca spațiu de agrement acum va servi din nou ca adăpost pentru civilii din Odesa.

Voluntarii se mai află în căutare de buncăre sovietice sub Odesa pentru a mări capacitatea de adăpostire a locuitorilor. Multe catacombe descoperite sunt inutilizabile, deoarece au rămas fără conductele de aerisire sau țevi de apă. 

Un memorial al partizanilor din Al Doilea Război Mondial expus într-un muzeu al catacombelor.

Voluntarii folosesc rețelele sociale ca să distribuie materiale video despre munca lor, sperând că așa vor crește gradul de conștientizare a importanței pe care o au adăposturile subterane și vor aduna fonduri pentru construirea lor.

Sub orașul Odesa, se află unul dintre cele mai mari labirinturi subterane din lume.