Odraslele lui Kadîrov, în lumina reflectoarelor

Adam, fiul liderului cecen Ramzan Kadîrov, la o paradă militară de la Groznîi, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a președintelui rus Vladimir Putin.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov încă n-are 50 de ani, dar lumea vorbește deja despre posibilul lui succesor. Trei dintre mulții lui copii ies la rampă, ca într-o poveste cu împăratul cu trei fii - doar că ei nu omoară balaurul, ci ucraineni, purtând ochelari scumpi sau săbii de argint - după ocazie.

La prima vedere, arată ca orice alt elev în haine de băiat dur și cu o șapcă de baseball întoarsă pe spate.

Dar Adam Kadîrov nu este un adolescent obișnuit, cel puțin în ceea ce privește originea sa. El este unul din numeroșii copii ai lui Ramzan Kadîrov, cunoscutul lider al regiunii ruse Cecenia, numit de Kremlin – și, în ultima vreme, odrasla care apare în cele mai multe titluri din presă.

Această vizibilitate este în mare parte efectul atenției acordate tânărului de 15 ani și al faptelor care îi sunt atribuite de mass-media de stat din Cecenia și, într-o măsură mai mică, de la Moscova.

El este prezentat ca un tânăr curajos care a luptat în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și a capturat un soldat ucrainean, a primit un premiu pentru combaterea terorismului și a învins forțele speciale rusești într-un campionat de tir tactic.

Principalul post de televiziune de stat din capitala Ceceniei, Groznîi, îi prezintă în mod regulat pe Adam și pe cei doi frați mai mari ai săi - Ahmat, în vârstă de 17 ani, și Zelimkhan, sau Eli, în vârstă de 16 ani - în timp ce își însoțesc tatăl la evenimente și întâlniri oficiale sau în timp ce călătoresc cu el prin regiune.

Puterea să rămână în familie!

Zvonurile persistente despre sănătatea lui Kadîrov s-au răspândit mai repede ca niciodată în ultimele zile, generând discuții despre ce s-ar putea întâmpla dacă omul forte care domină regiunea de mai bine de 15 ani moare sau capătă o dizabilitate. Incertitudinea s-a alăturat unor întrebări privind scopul și ramificațiile politice ale publicității acordate copiilor săi.

Premiile, titlurile și distincțiile acordate copiilor lui Kadîrov sunt ca un avertisment din partea lui Kadîrov și a aliaților săi pentru oricine are ambiții politice, a declarat analistul politic cecen Ruslan Kutaiev.

Este un „semnal” din partea cercului lui Kadîrov: „să nu te joci”, deoarece „nimeni nu intenționează să te pună la putere”, a declarat Kutaiev pentru RFE/RL. „Puterea va rămâne în mâinile copiilor lui Kadîrov”.

Cât de puternic rezonează acest semnal nu este clar. Analiștii spun că moartea lui Kadîrov ar putea declanșa o luptă pentru putere pe care guvernul președintelui rus Vladimir Putin ar încerca din răsputeri să o controleze, iar planurile Kremlinului pentru o astfel de evoluție sunt necunoscute.

Putin l-a numit pe Kadîrov (acum în vârstă de 46 de ani) în funcția de președinte al Ceceniei în 2007. Criticii spun că Moscova închide ochii la ceea ce aceștia susțin că sunt abuzuri pe scară largă ale drepturilor omului și încălcări ale Constituției comise de Kadîrov și de cei care se află în subordinea sa. Asta pentru că Putin se bazează pe fostul comandant rebel ca să controleze sentimentul separatist și violența din Cecenia, unde au avut loc două războaie post-sovietice devastatoare și o insurgență islamistă care s-a extins în alte regiuni majoritar musulmane din Caucazul de Nord.

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov (centru), alături de nepotul său Kamzat și de fiii săi Ahmat, Zelimkhan și Adam (de la stânga la dreapta).

Ahmat se vede cu Putin

Nu este foarte clar câți copii are Kadîrov. Potrivit unor relatări și biografii, ar fi vorba de zece, dar alte surse au stabilit că ar fi vorba de 14, iar Kadîrov a sugerat că această cifră este corectă. În iulie, când Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Kadîrov, a soției sale și a celor mai mari două fiice ale sale, acesta a fost citat spunând că mai are și alți 12 copii.

Trei dintre fiicele lui Kadîrov dețin funcții guvernamentale: Aișat, în vârstă de 24 de ani, este ministra culturii din Cecenia; Hadijat, în vârstă de 23 de ani, supraveghează sistemul regional de sănătate, iar Hutmat, în vârstă de 20 de ani, este șefa adjunctă a secretariatului lui Kadîrov.

Dar Ahmat, Zelimkhan și Adam au beneficiat de mai multă atenție decât majoritatea fraților lor.

În martie, cu o zi înainte de nunta sa, Ahmat s-a întâlnit cu Putin în persoană la Moscova, alimentând zvonurile potrivit cărora Kadîrov și Kremlinul se pregătesc pentru succesiunea sa.

Kadîrov a respins speculațiile despre sănătatea sa, așa cum a încercat să facă și în această lună, și a descris discuția lui Ahmat cu Putin drept o conversație neoficială despre politica de tineret în Caucazul de Nord.

Ahmat - numit în cinstea bunicului său, un fost combatant rebel care a devenit liderul regiunii cu sprijinul Kremlinului și a fost asasinat în 2004, deschizând calea ascensiunii fiului său Ramzan - a condus o mișcare umbrelă a organizațiilor de tineret cecene, înființată de ministerul rus al Educației.

Președintele rus Vladimir Putin și Ahmat Kadîrov la Kremlin, în martie 2023.

Zelimkhan a ajuns, de asemenea, pe prima pagină a ziarelor. În decembrie 2022, a avut ceea ce s-a anunțat ca fiind „debutul său profesional” ca boxer de categorie ușoară pentru organizația Absolute Championship Akhmat-Mixed Martial Arts (ACA-MMA) condusă de tatăl său. Profilul lui Zelimhan arată doar o singură luptă până în prezent.

Cine bate ca tata, ca tata ajunge

O parte din atenția pe care a primit-o Adam nu a fost deloc măgulitoare, cel puțin în opinia multor persoane din afara cercurilor guvernamentale cecene și rusești. Manifestările sale de violență - care amintesc de brutalitatea guvernului tatălui său, semnalată de activiștii pentru drepturile omului și guvernele occidentale - îi conturează imaginea publică.

La 16 august, ombudsmanul rus Tatiana Moskalkova a scris pe Telegram că un bărbat încarcerat în Cecenia pentru că ar fi ars o copie a Coranului, Nikita Juravel, s-a plâns că Adam Kadîrov a venit la el în celulă și l-a bătut.

Ombudsmanul cecen Mansur Soltaiev l-a vizitat pe Juravel în închisoare. Juravel i-a spus că, în timpul unei întâlniri cu Ramzan și Adam Kadîrov, acesta din urmă l-a bătut la mâini și la picioare, după ce Kadîrov-tatăl părăsise celula.

La cererea lui Moskalkova, ombudsmanul cecen - care a susținut în mod repetat și fără temei că autoritățile de la Groznîi respectă drepturile omului „la cel mai înalt nivel” - a declarat că va investiga plângerea privind comportamentul lui Adam, dar rezultatele acestei investigații nu sunt cunoscute.

Între timp, vărul și aliatul lui Kadîrov, Adam Delimkhanov, un membru de rang înalt al comitetului de securitate și anticorupție în Duma de Stat a Rusiei, a lăudat comportamentul violent al adolescentului, spunând pe Telegram că acesta „a acționat chiar foarte uman”, deoarece Juravel mai este încă în viață.

Pe lângă acuzația de ardere a Coranului, anchetatorii ruși au susținut că Juravel, originar din Ucraina, a fost plătit ca să fotografieze situri militare rusești pentru serviciile secrete ucrainene.

Adam Kadîrov, fiul președintelui cecen Ramzan Kadîrov, în timpul unui meci de box la Groznîi, septembrie 2020

Povești din Ucraina

Kadîrov susține că a trimis circa 26.000 de soldați să lupte în Ucraina de când Rusia invadat țara vecină în februarie 2022. Aparițiile publice menite să ilustreze faptul că fiii săi îi împărtășesc entuziasmul față de războiul din Ucraina fac parte din ceea ce criticii numesc un spectacol.

În octombrie 2022, când avea 14 ani, Adam ar fi vizitat linia frontului din regiunea ucraineană Donețk împreună cu Ahmat și Zelimkhan. O înregistrare video pe rețelele de socializare îi arată pe cei trei băieți stând într-un mic șanț și trăgând din puști automate și un lansator de grenade. Se aud focuri de armă în depărtare, dar acestea nu ajung până la adolescenți.

O analiză vizuală a celor două videoclipuri din această călătorie sugerează că băieții se aflau de fapt la câțiva kilometri de linia frontului.

Cu toate acestea, Kadîrov a susținut ulterior pe Telegram că fiecare dintre fiii săi a revenit de pe front cu câte un soldat ucrainean capturat. În imaginile video cu presupușii prizonieri de război, cei trei băieți purtau ochelari de soare identici și puști automate identice; Adam și Ahmat purtau haine inscripționate cu „K13” și „Dustum”, referiri la tatăl lor.

O lună mai târziu, Adam a trecut printr-o ceremonie tradițională de trecere la maturitate.

Pe Telegram, tatăl său a declarat că această etapă presupune respectarea „fără cusur” a „codului de onoare” al unui „kionah” - un titlu onorific cecen care se traduce prin „om demn” sau „erou”.

Pentru a marca tranziția, Adam a primit un pumnal și o căciulă tradițională din blană de oaie numită papaha. Tatăl său a afirmat că tânărul trebuie „să ridice [pumnalul] de dragul apărării religiei, demnității și a patriei sale”.

Dar analistul Kutaiev spune că „kionah” înseamnă modestie, credință față de neam, respectarea cuvântului dat și năzuință de dreptate.

„Adam nu merită absolut deloc acest titlu, doar pentru faptul că poartă o papaha și și-a pus o centură scumpă de care atârna un pumnal”, a declarat Kutaiev, care este președintele Adunării popoarelor din Caucaz, un grup de experți regionali independenți.

Cu toate acestea, după ceremonia de majorat, Adam, fotografiat în februarie în Dubai conducând ilegal o mașină, a dobândit tot mai multe roluri de adult - cel puțin oficial.

Adam Kadîrov, în vârstă de 15 ani, la volan în Dubai.

Insigne cecene, arme americane

În martie, Ministerul de Interne cecen le-a acordat lui Adam și Ahmat insigne de merit „pentru contribuția deosebită la lupta împotriva terorismului”. Nu a existat nicio explicație cu privire la motivele specifice pentru oferirea acestor distincții.

Mai târziu, în aceeași lună, Adam, însoțit de tatăl său, a apărut în imagini din apropierea orașului Gudermes din estul regiunii, unde forțele speciale cecene au ucis doi presupuși militanți despre care se spunea că erau suspectați că plănuiau un atac împotriva forțelor de ordine. Contrar legislației ruse, care nu permite persoanelor sub 21 de ani să poarte arme în afara serviciului militar, tânărul, îmbrăcat într-o vestă antiglonț, a fost arătat purtând o pușcă automată de fabricație americană.

Aceste jocuri de imagine au continuat la sfârșitul lunii august, când Adam s-a alăturat unei echipe a forțelor de securitate controlate de tatăl său pentru a concura la competițiile din orașul cecen Gudermes împotriva unor echipe ale trupelor speciale din întreaga Rusie. Competițiile au inclus trageri la țină, curse cu obstacole, lupte corp la corp și conducerea vehiculelor blindate și a altor vehicule.

Deși echipa cecenă nu a ajuns până în finală, Adam a primit o medalie „pentru calități de lider”.

Adam și frații săi s-au mai confruntat cu controverse, atunci când au participat, fiind minori, la un eveniment de arte marțiale organizat de Fight Club Akhmat al tatălui lor, dar și după unul din meciurile de box ale lui Adam, care a fost declarat câștigător în urma unui „knock-out” inexistent.

Dar distincțiile continuă să vină, așa cum se întâmplă de ani de zile.

În 2013, cercetătorii religioși ceceni l-au numit pe Adam, în vârstă de șase ani, „cel mai tânăr hafiz al Rusiei”. Hafiz înseamnă o persoană care a memorat Coranul pe de rost - o performanță care le poate lua adulților ani de zile pentru a o realiza.

(Articol tradus și adaptat de Radu Benea)