Forțele ucrainene au continuat să înainteze în mai multe zone pe care Rusia le-a anexat oficial, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la capacitatea Moscovei de a controla cele patru regiuni ucrainene alipite teoretic la Federația rusă și despre care Kremlin a spus că vor rămâne „ruse pentru veșnicie”.
Miercuri, președintele Vladimir Putin a semnat decretul de anexare iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că „teritoriile pierdute, vor fi luate înapoi”.
Între timp, Statele Unite au promis Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 625 de milioane de dolari, deși Moscova avertizase că noi livrări de arme americane Ucrainei ar putea mări pericolul ca actualul conflict să se transforme într-o confruntare directă între Rusia și Occident.
„Armata ucraineană înaintează rapid în sud”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenskii în discursul său video din noapte din 4 octombrie.
Zelenski a precizat că au fost recucerite și teritorii în regiunile Herson, Luhansk și Donețk, care împreună cu Zaporojie sunt cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia după organizarea unor referendumuri, despre care autoritățile de la Kiev, Occidentul și Națiunile Unite spun că au fost ilegale pentru că au încălcat legislația internațională.
Zonele revendicate de Rusia reprezintă aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei, incluzând peninsula Crimeea, anexată abuziv în 2014.
Live Briefing | Război în Ucraina
Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.