Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, îngrijorat de faptul că femeile din Afganistan sunt excluse din sfera publică

Michelle Bachelet, Înaltului comisar ONU pentru drepturile omului. Geneva, 24 august 2021

Cel mai înalt oficial ONU în domeniul drepturilor omului, Michelle Bachelet, a criticat palmaresul talibanilor de la preluarea controlului în Afganistan luna trecută, în vreme ce forul mondial găzduiește un summit al donatorilor pentru a strânge peste 600 de milioane de dolari pentru Afganistan, pe fondul unei iminente crize umanitare.

Afganistanul se află într-o „fază nouă și periculoasă”, cu multe femei și membri ai grupurilor etnice și comunităților religioase „profund îngrijorați pentru drepturile lor”, a declarat Bachelet Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva, la 13 septembrie. „Grav și în contradicție cu asigurările că talibanii vor susține drepturile femeilor este că în ultimele trei săptămâni, femeile au fost excluse treptat din sfera publică”, a mai spus ea în discursul său.

Într-o lovitură puternică dată speranțelor afgane și internaționale că cea de-a doua guvernare a talibanilor se va dovedi mai puțin restrictivă decât cea de acum două decenii, talibanii au numit un guvern exclusiv masculin, dominat de militanții veterani care promit o revenire la legea strictă islamică Shari'a. Bachelet și-a exprimat consternarea față de „lipsa de incluziune” a guvernului, despre care a menționat că nu cuprinde „nicio femeie și puțini non-paștuni”, menționând și alte erori ale guvernării islamiste.

### Vezi și... ### Talibanii au dispersat o demonstrație pentru drepturile femeilor în orașul Mazar-e Sharif din nordul Afganistanului

Ea a vorbit despre „acuzații credibile de ucideri din răzbunare” ale foștilor membri ai forțelor de securitate guvernamentale și a pomenit detențiile arbitrare de persoane care au lucrat pentru administrații anterioare, inclusiv unele care au fost „găsite moarte”. Discursul lui Bachelet vine pe fondul conferinței donatorilor din orașul elvețian Geneva, la care vor participa secretarul general Antonio Guterres și alți oficiali de vârf ai ONU, precum și aproximativ 40 de miniștri din guvernele din întreaga lume.