Oficial rus: Rusia nu intenționează „deocamdată” să introducă trupe în cele două regiuni separatiste ale Ucrainei

Ministrul adjunct de externe de la Moscova, Andrei Rudenko

Rusia nu intenționează „deocamdată” să introducă trupe în cele două regiuni separatiste ale Ucrainei, Donețk și Luhansk, dar le va acorda sprijin militar în cazul unei amenințări, a declarat ministrul adjunct de externe de la Moscova, Andrei Rudenko.

Rugat să precizeze, într-o discuție cu jurnaliștii, dacă introducerea trupelor va însemna o confruntare militară directă între Rusia și Ucraina, Rudenko a spus că acestea sunt „speculații” și că „deocamdată nimeni nu intenționează să introducă nimic”. „Dacă vom avea o amenințare, atunci noi, desigur, vom acorda sprijin, în conformitate cu acordul ratificat”, a spus oficialul rus, care a fost prezent, marți, la ratificarea în Parlamentul de la Moscova a celor două acorduri de prietenie și ajutor reciproc cu republicile autoproclamate Donețk și Luhansk din estul Ucrainei.

### Vezi și... ### Parlamentul Rusiei a ratificat acordurile de prietenie cu republicile separatiste din estul Ucrainei

În ajun, președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței celor două entități separatiste, așa-numitele „DNR” și „LNR” și a ordonat să fie trimise acolo trupe militare, stârnind reacții de condamnare din partea unor țări occidentale, care au și anunțat că pregătesc noi sancțiuni.

La Kiev, președintele Volodimir Zelenski a declarat marți, 22 februarie, că examinează posibilitatea ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia. El a calificat acțiunile Moscovei drept „un asalt asupra suveranității și integrității teritoriale” a Ucrainei. Potrivit lui, prin recunoașterea regiunilor separatiste Rusia creează „premise juridice pentru o agresiune militară”. Totodată, Zelenski a spus că nu crede într-un „război puternic” al Rusiei împotriva Ucrainei și nici într-o „escaladare de amploare” din partea Rusiei, iar dacă acestea se vor produce Ucraina „va introduce legea marțială”.