Documentul, obținut de Reuters, a fost trimis în condițiile în care, până pe 8 mai, Blinken trebuie să raporteze Congresului dacă asigurările Israelului că folosirea armelor americane nu încalcă legea SUA sau internațională.
Până pe 24 martie, cel puțin șapte birouri ale Departamentului de Stat i-au trimis lui Blinken propriile puncte de vedere. Reuters notează că alți oficiali l-au sfătuit pe Blinken să creadă varianta Israelului, ceea ce arată diviziunile din interiorul Departamentului de Stat privind situația din Gaza.
„Unele părți din departament au fost în favoarea acceptării asigurărilor Israelului, altele au fost în favoarea respingerii lor, iar altele nu au luat nicio poziție”, a spus un oficial american.
Patru departamente americane – Democracy Human Rights & Munca; Populația, Refugiații și Migrația; Justiția Penală Globală și Afacerile Organizației Internaționale – au ridicat o „îngrijorare serioasă cu privire la nerespectarea” dreptului internațional umanitar.
Evaluarea celor patru birouri arată că asigurările Israelului nu sunt „nici credibile, nici de încredere”.
Printre posibilele încălcări ale dreptului internaționale de către Israel se numără lovirea în mod repetat a zonelor protejate și a infrastructurii civile din Gaza; „niveluri inconștient de mari ale prejudiciului civil pentru avantajul militar”; „uciderea lucrătorilor umanitari și a jurnaliştilor într-un ritm fără precedent”.
Evaluarea celor patru birouri a citat, de asemenea, 11 cazuri de acțiuni militare israeliene, despre care oficialii au spus că „restricționează în mod arbitrar ajutorul umanitar”, inclusiv respingerea unor camioane întregi de ajutor.
O altă mențiune a memoriului văzut de Reuters, din partea Biroului pentru Afaceri Politice și Militare – care se ocupă de asistența militară a SUA și de transferurile de arme – îl avertizează pe Blinken că suspendarea armelor SUA ar limita capacitatea Israelului de a face față potențialelor amenințări din afara spațiului său aerian.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că nu comentează documentele scurse pe surse.
Întrebat despre notă, un oficial israelian a spus: „Israelul este pe deplin angajat în ceea ce privește angajamentele sale și implementarea lor, printre care asigurările date guvernului SUA”.
Oficialii administrației Biden au spus în mod repetat că nu au găsit Israelul vinovat de încălcarea dreptului internațional.
Discuții între țările arabe privind situația din Gaza
Între timp, ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Prințul Faisal bin Farhan al Saud, prezidează o întâlnire la Riad cu reprezentanți din șase țări arabe pentru a discuta despre războiul Israelului din Gaza, a informat Agenția de Presă Saudită.
Oficialii arabi și-au reiterat apelurile ofensiva militară a Israelului în Gaza să se încheie și și-au exprimat opoziția față de atacul planificat al Israelului asupra orașului cel mai sudic al Gazei, Rafah, singurul colț al fâșiei în care nu a avut loc lupte la sol și unde s-a adăpostit mai mult de jumătate din populația teritoriului palestinian de peste 2,3 milioane de locuitori.
Ministerul Sănătății din Gaza a spus într-o nouă estimare la 27 aprilie că cel puțin 34.388 de palestinieni au fost uciși și alți 77.437 au fost răniți în ofensiva militară a Israelului asupra Gaza, lansată după atacurile din 7 octombrie în Israel ale grupării Hamas, considerate teroristă de SUA și UE.
Tot pe 27 aprilie, ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a declarat că o incursiune planificată în orașul Rafah din sudul Gazei ar putea fi suspendată în cazul în care se ajunge la un acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de Hamas.
Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonați-vă Aici.