Directoarea general-adjunctă pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere, Katarína Mathernová, și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, au explicat într-o conferință de presă în ce condiții vor ajunge cele 600 de milioane de euro alocate recent de Comisia Europeană Moldovei pentru redresarea ei economică. Doamna Mathernova a spus că alocarea banilor depinde de continuarea reformelor, în special în domeniul justiției, combaterea corupției și progresul în investigarea furtului miliardului de dolari.
Cea mai mare sumă va fi folosită pentru dezvoltarea infrastructurii, interconectarea energetică cu spațiul european via Romania în proiecte de mediu ce vizează conservarea Nistrului. Acestea vor totaliza 230 de milioane de euro.
Alte 220 de milioane de euro ar urma să fie investite în gestionarea finanțelor publice, iar 100 de milioane de euro vor fi destinați dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și a comunităților locale. Câte 25 de milioane de euro sunt prevăzute pentru domeniul educației și reforma justiției.
Bruxellesul anunțat că Planul economic pentru Republica Moldova se bazează pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și angajabilitate; reforma statului de drept și a justiției. Banii vor fi alocați sunt formă de împrumut și granturi și sunt esențiali pentru economia Republicii Moldova grav afectată de pandemia de coronavirus.