Oficialii pro-ruși afirmă că participanții la așa-zisele referendumuri susțin anexarea la Rusia

O comisie electorală la o secție de votare în timpul referendumului privind alipirea autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) la Rusia, în Donețk, Ucraina, 27 septembrie 2022

Oficialii pro-ruși din patru regiuni în care au avut loc în ultimele cinci zile așa-numitele referendumuri privind aderarea la Federația Rusă spun că alegătorii au susținut în mod covârșitor anexarea.

Oficialii electorali instalați de Rusia în Zaporojie, Luhansk, Donețk și Herson au transmis rezultatul așteptat la 27 septembrie, după închiderea urnelor. Denis Pușilin, un lider separatist susținut de Moscova în Donețk, a declarat: „Cu toții ne-am dorit acest lucru de foarte mult timp”, potrivit agenției de știri ruse de stat RIA Novosti.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum au decurs primele zile ale pseudo-referendumului în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia

Așa-numitele referendumuri din regiunile controlate de Rusia au început pe 23 septembrie. Ele au fost respinse de Ucraina, de guvernele occidentale și de Organizația Națiunilor Unite, deoarece sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional.

Valentina Matvienko, președinta Camerei superioare a parlamentului rus, a declarat că președintele Vladimir Putin urmează să se adreseze parlamentului cu privire la referendumuri pe 30 septembrie și a precizat că legislatorii ar putea lua în considerare legislația privind anexarea pe 4 octombrie.

### Vezi și... ### UE intenționează să impună sancțiuni legate de referendumurile ilegale din Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va „apăra” cetățenii din regiunile în care au fost organizate aceste așa-zise referendumuri și din alte părți. El a declarat că „farsa” din teritoriul ocupat al Ucrainei „nu poate fi numită nici măcar o imitație a referendumurilor”. Într-un mesaj video transmis anterior la Națiunile Unite, Zelenski a declarat că Ucraina nu va putea negocia cu Rusia după vot.