Cancelarul german Olaf Scholz spune că cererea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană nu poate fi accelerată, în ciuda invaziei Rusiei. În replică, Kievul a declarat că unele state europene tratează Ucraina ca pe o țară de „mâna a doua”.
„Nu există scurtături pe drumul către UE”, a declarat Scholz în discursul ținut joi în Parlamentul german, în care a prezentat poziția guvernului său în pregătirea următorului summit al Uniunii Europene, de la sfârșitul lunii.
Scholz a mai atras atenția că un tratament preferențial pentru Ucraina ar fi nedrept față de țările din Balcanii de Vest care doresc să adere.
„Procesul de aderare nu se încheie în câteva luni sau câțiva ani”, a spus Scholz, care a declarat că în acest moment, lumea trebuie să se concentreze pe ajutorul rapid și pragmatic care poate fi dat Ucrainei, confruntată cu agresiunea rusească.
### Vezi și... ### Propunerile lui Macron. De la Europa cu două viteze, la Europa cu trei cercuriPreședintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat și el de curând că aderarea unei țări ca Ucraina la UE va dura „zeci de ani”, motiv pentru care a propus înființarea unei structuri mai largi de cooperare, care să includă țările UE, cele care au cerut sau sunt în procesul de aderare și țări care au părăsit UE, cum ar fi Marea Britanie.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a reacționat imediat la declarația cancelarului Olaf Scholz, criticând faptul că unele țări tratează Ucraina ca pe un stat de „rangul doi”.
„Ambiguitatea strategică asupra perspectivei europene a Ucrainei practicată de unele capitale ale UE în ultimii ani a eșuat și trebuie să se termine”, a scris Kuleba pe Twitter.
Scholz a mai spus în Parlament că la summitul UE de la sfâșitul lunii se va duce „cu mesajul clar că Balcanii de Vest aparțin Uniunii Europene.
„De ani de zile fac reforme intense, se pregătesc pentru aderare”, a mai spus Scholz.
„Nu este doar o chestiune de credibilitate să ne respectăm promisiunile față de ei. Astăzi, mai mult ca niciodată, integrarea lor este și în interesul nostru strategic", a adăugat cancelarul.
La summitul UE din Slovenia, din octombrie anul trecut, liderii europeni nu au oferit un calendar concret pentru aderare celor șase candidați din Balcanii de Vest, reiterând doar „angajamentul blocului față de procesul de extindere”. Declarația UE a fost primită atunci cu dezamăgire de Albania, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Kosovo.