Olaf Scholz: Germania „face multe" pentru a reduce importurile de energie din Rusia

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și prim-ministrul britanic, Boris Johnson

Cancelarul german Olaf Scholz a apărat Germania de criticile potrivit cărora ar trage de timp pentru a continua importurile de energie din Rusia, afirmând că Berlinul „lucrează activ” pentru a se elibera de importul de gaz rusesc.

### Vezi și... ### După Bucea: cresc presiunile asupra Uniunii Europene să renunțe la energia din Rusia

Scholz a declarat că Germania „face tot ceea ce poate și facem multe”, subliniind diversificarea pe termen lung a Germaniei către energia alternativă și orientarea sa către alți furnizori de gaze naturale. Scholz a declarat, în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o alături de premierul britanic Boris Johnson pe 8 aprilie, că Germania „lucrează în mod activ pentru a deveni independentă de importul de petrol (rusesc) și credem că vom reuși acest lucru în cursul acestui an”.

### Vezi și... ### Acord SUA - UE pentru reducerea dependenței de gazele rusești

Cu toate acestea, obiectivul declarat de a reduce ponderea importurilor de gaze naturale rusești de la 40% la 24% până în această vară ar putea dura până în vara anului 2024, a spus Scholz.

La rândul său, Johnson a declarat că Marea Britanie va trimite Ucrainei mai multe rachete antiaeriene și 800 de rachete antitanc. Cei doi lideri au comentat, de asemenea, atacul asupra unei gări din Kramatorsk care a ucis 50 de persoane, inclusiv cinci copii. Atacul, spune Johnson, „arată adâncimile la care s-a scufundat armata [președintelui rus Vladimir] Putin, cândva lăudată" în vreme ce Scholz a calificat atacul rusesc drept „atroce".

### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 45 | Numărul refugiaților a depășit 4,4 milioane de persoane