Țările occidentale vor garanta cât pot securitatea Ucrainei în viitor, dar aceste garanții nu vor fi la fel de puternice ca acelea oferite de NATO unui stat membru al Alianței, a spus miercuri cancelarul german Olaf Scholz.
Vorbind în Camera inferioară a Parlamentului de la Berlin (Bundestag), Scholz a spus că e „evident” că astfel de garanții de securitate pentru Ucraina „nu vor echivala cu „articolului 5 din Tratatul NATO”, care prevede un atac împotriva unui stat membru al Alianței Nord-Atlantice e considerat un atac împotriva întregii Alianțe militare vestice.
Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța discută deja cu Ucraina cum să se asigure că un potențial acord de pace postbelic între Kiev și Moscova va fi respectat de ambele părți, astfel încât Rusia să nu folosească un armistițiu numai ca pretext pentru a se regrupa și a ataca din nou.
Declarațiile lui Scholz par să sugereze că Ucraina nu se poate aștepta la un sprijin militar direct din partea NATO, în viitor. Țările NATO sprijină acum Ucraina în războiul cu Rusia, trimițând tancuri, artilerie și alte tipuri de arme, dar sunt precaute, pentru că nu vor se implice direct în conflitc, sau să implice Alianța Nord-Atlantică într-o confruntare directă cu Rusia, notează agențiile internaționale de presă.
Cancelarul a mai spus în Bundestag că garanțiile de securitate pe care le va primi Ucraina vor „trebui adaptate” la „situația specifică” a țării, fără a oferi alte detalii. Este oricum un proces „departe de finalizare”, a adăugat șeful guvernului de la Berlin.
El a mai sugerat că Occidentul ar putea să folosească „sancțiunile extrem de eficiente împotriva Rusiei” ca modalitate de a asigura Ucraina. Sancțiunile ar putea fi ridicate sau diminuate, dacă Rusia acceptă un acord de pace rezonabil cu Ucraina, și aplicate din nou, dacă eventualul acord de pace va fi încălcat.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | O „bombă ecologică” plutitoare: vas cisternă lovit a doua oară