Olanda alocă 8 milioane de euro pentru sporirea capacităților militare ale R. Moldova, Georgiei și Bosniei-Herțegovinei

Ministrul de Externe olandez, Wopke Hoekstra.

Olanda va investi 8 milioane de euro în fondul NATO pentru dezvoltarea capacităților militare în R. Moldova, Georgia și Bosnia-Herțegovina, a declarat ministrul de Externe olandez, Wopke Hoekstra, în marja summit-ului NATO de la Vilnius.

Banii vor fi alocați prin intermediul Inițiativei NATO de consolidare a capacităților de apărare și de securitate (DCB) și vor fi utilizați pentru a furniza celor trei state sisteme anti-drone, pentru a le consolida securitatea cibernetică și pentru a garanta depozitarea în siguranță a armelor.

Oficialul olandez a declarat că este „esențial” ca alianța să își consolideze cooperarea în materie de securitate cu partenerii din Europa de Est, pe fondul agresiunii în curs a Rusiei împotriva Ucrainei și în timp ce „Rusia încearcă să intervină în treburile interne ale Georgiei, Moldovei și Bosniei-Herțegovinei”.

Lansat în 2014, fondul DCB al NATO contribuie la dezvoltarea capacităților militare ale partenerilor Alianței fără a furniza direct arme. Georgia și R. Moldova au mai primit anterior sprijin în cadrul acestei inițiative.

Ajutorul prin intermediul DCB pentru R. Moldova a fost convenit de NATO și autoritățile moldovene încă în 2015. În 2021, R. Moldova a primit un lot de echipamente IT pentru Ministerul Apărării, în valoare de 11,3 mii de euro.

În februarie 2023, miniștrii Apărării NATO au adoptat un pachet „consolidat” de ajutor și sprijin pentru R. Moldova prin intermediul DCB.

Asistența pe care NATO o acordă R. Moldova se bazează pe cererile concrete de sprijin exprimate de autoritățile de la Chișinău și respectă neutralitatea constituțională a țării.

### Vezi și... ### Interviu | Nicu Popescu, la Vilnius: Apropierea Ucrainei de NATO va ajuta R. Moldova să rămână stabilă