Oleg Serebrian: Germania rămâne o apărătoare fidelă a țărilor din Parteneriatul Estic

Maia Sandu și Angela Merkel, la Berlin, 16 iulie 2019

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va face în zilele 19-20 mai o vizită oficială la Berlin, la invitația omologului său german, Frank-Walter Steinmeier. Președinția moldoveană a anunțat că, pe 19 mai, după discuții cu Steinmeier, Maia Sandu va avea o întrevedere cu cancelara germană Angela Merkel. Despre semnificațiile și agenda vizitei, un interviu cu ambasadorul R.Moldova în Germania, Oleg Serebrian.

Your browser doesn’t support HTML5

Ambasadorul Oleg Serebrian despre vizita președintei Maia Sandu la Berlin

Europa Liberă: Vorbim despre cooperarea moldo-germană în contextul vizitei oficiale pe care președinta Maia Sandu o efectuează la Berlin. Cât de importantă poate fi această vizită?

E prima vizită oficială a unui șef de stat moldovean după o pauză foarte lungă...

Oleg Serebrian: „Este importantă, e prima vizită oficială a unui șef de stat moldovean după o pauză foarte lungă. Reamintesc că, după 2015, au avut loc doar două vizite oficiale ale unor înalți demnitari moldoveni – cea a președintelui legislativului de atunci, Andrian Candu, în ianuarie 2017, urmată de vizita premierului Maia Sandu de altădată, iulie 2019, dar lucrurile s-au schimbat destul de repede politic, inclusiv în Republica Moldova, dar au intervenit niște schimbări și în relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Era important, deci, ca o astfel de vizită să se producă anume acum, când urmează să aibă loc niște schimbări și în Germania, dar și în Republica Moldova. Ambele țări sunt în fața unor alegeri în legislativele lor, ambele țări sunt confruntate, deși, mă rog, în proporțiile cu probleme sociale și economice destul de evidente, dar, dincolo de toate, relația dintre Republica Moldova și Germania este importantă, importantă pentru noi, dar importantă și pentru Germania, care rămâne fidelă politicii sale răsăritene, rămâne o apărătoare fidelă a țărilor din Parteneriatul Estic. E un interes motivat și politic, dar și economic, de fapt, e chiar mai mult economic în unele cazuri și, bineînțeles, e un interes legat de securitatea și stabilitatea în regiune. Toate aceste probleme vor fi evocate în timpul vizitei dnei președinte Sandu, care va avea o agendă extraordinar de încărcată.”

Europa Liberă: Chiar mă uit acum peste această agendă și văd întâlniri și cu omologul său, președintele Republicii Federale Germane, și cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și în parlament, și cu multe alte autorități, oficiali de rang înalt. Să fie atât de mare interesul Germaniei pentru Republica Moldova și ceea ce se întâmplă în această țară?

Ambasadorul Oleg Serebrian

Oleg Serebrian: „Interesul Germaniei este mare pentru țările Parteneriatului Estic, ținând cont de mutațiile care s-au produs în ultima vreme în toate aceste șapte țări – conflictul din Karabah, situația complicată din estul Ucrainei, o situație complicată în Belarus, mutații, aș spune eu, destul de spectaculare în Republica Moldova în plan politic –, toate împreună fac din această zonă una de interes deosebit, pentru Berlin, este în vecinătatea imediată a Uniunii Europene, deci și a Germaniei. Prin asta se explică acest interes, prin asta se explică această agendă, președinta Republicii Moldova va avea audieri și în legislativ, va fi o audiere comună a comisiilor de politică externă și afaceri europene, va avea întâlniri și cu ministrul apărării, și la Ministerul Cooperării Economice, și la Ministerul de Externe, și cu politicieni care reprezintă diferite partide politice, pentru că, vă spuneam, Germania este în fața alegerilor parlamentare, care se vor produce în luna septembrie, jocul abia începe, scena politică germană este perturbată de criza pandemică, se produc restructurări neașteptate, cel puțin, asta deducem din sondajele de opinie din Germania. Deci, este important ca cu toate partidele politice germane relevante să existe un dialog și agenda dnei președinte Sandu reflectă anume acest, dacă pot să spun așa, policronism, această policronie politică.”

### Vezi și... ### Președinta Maia Sandu va face o vizită oficială la Berlin

Europa Liberă: Pe la mijlocul lunii martie, președinta Maia Sandu avusese cu cancelarul german Angela Merkel o discuție, atunci despre depășirea crizei pandemice și a blocajului politic din Republica Moldova, dar se convenise că se va munci pentru consolidarea relațiilor bilaterale, mai ales în ceea ce privește agenda europeană a Republicii Moldova și reformele anticorupție. Iată aici ați putea să deschideți parantezele și să ne spuneți mai mult despre agenda europeană și reformele anticorupție pe care și le-ar dori și Germania ca stat membru al UE să ajute Republica Moldova să ducă la capăt aceste două ambiții mari?

Germania așteaptă, ca și UE în general, un guvern la Chișinău care poate fi un partener veritabil...

Oleg Serebrian: „Da, bineînțeles că acest lucru se va întâmpla după alegerile parlamentare din Republica Moldova, pentru că Germania așteaptă, ca și Uniunea Europeană, în general, un guvern la Chișinău, un guvern care poate fi un partener veritabil. Un guvern care este în exercițiu așa cum este acum amputat de foarte multe prerogative, mă rog, e mai complicat să fie un partener de dialog și un partener de reforme, deci, ce s-a spus și la Chișinău, e important ca aceste alegeri parlamentare să aducă claritate politică la Chișinău, apoi sigur că sunt foarte multe piste bine cunoscute, care au fost evocate în toate vizitele oficiale din ultima vreme – reforma justiției, partenerii germani sunt interesați și de reforma sistemului administrativ-teritorial din Republica Moldova, deși nu știu dacă anume acest subiect va fi pus într-un fel în discuție acum, președintele nu are astfel de prerogative pentru a discuta acest subiect, în orice caz s-au evocat și în plan european, și în planul relațiilor bilaterale cu alte țări o serie întreagă de subiecte, dar prioritare au fost combaterea corupției, eficientizarea poliției Republicii Moldova, eficientizarea sistemului judecătoresc, reforma în procuratură ș.a.m.d. Deci, sunt elementele bine cunoscute, Germania nu spune ceva nou sau ce ar contrazice ceea ce spune Bruxelles-ul.”

Europa Liberă: Și pentru că până la alegerile parlamentare anticipate nu a rămas atât de mult timp, iar în Germania există comunități ale moldovenilor, cât de disponibilă este și de această dată Germania să ofere spații pentru buna funcționare a secțiilor de votare în această țară? Și, cel mai probabil, și acest subiect va fi abordat?

### Vezi și... ### „E vocea noastră pe care trebuie să o facem auzită la Chișinău”

Oleg Serebrian: „Nu știu dacă va fi abordat și acest subiect, pentru că ține de competența dialogului care există între ambasadă și între Ministerul Federal de Interne și cel de Externe, deci este alt nivel, este un nivel de lucru mult mai tehnic, nu mă îndoiesc că subiectul alegerilor, inclusiv pe teritoriul german, va fi evocat, dar nu știu dacă în sensul concret al locațiilor și felului în care se va desfășura nemijlocit scrutinul pe teritoriul german. Sunt foarte multe complicații și de natură financiară, și de natură tehnică care, sper eu, vor fi depășite, întrucât legislația germană este mai puțin permisivă, ca să spun că este destul de restrictivă. Suntem obligați printr-o circulară a Ministerului Federal de Externe să organizăm alegerile în incinta misiunilor diplomatice și consulare, tehnic s-a văzut la alegerile din noiembrie că este foarte greu să facem față unui număr atât de mare de cetățeni în spații atât de limitate, deci fără îndoială că va trebui să apelăm, și am făcut acest lucru, demersuri către o serie de primării, dar și către autoritățile federale ca să fie înțelegătoare în această perioadă de pandemie să aibă loc, să se producă o derogare în favoarea noastră pentru a găsi alte locații și a suplimenta misiunile diplomatice și consulare cu alte locații și în alte orașe decât cele în care au avut loc alegerile în 2020. Sper că răspunsul va fi pozitiv, am găsit foarte multă înțelegere din partea autorităților federale, dar, mă rog, se întâmplă o serie de subiecte de ordin tehnic care trebuie rezolvate, de ordin tehnic și financiar, oricum nu cred că aceste subiecte pot fi discutate la nivelul șefilor de stat, pentru că țin de competența autorităților locale și nu se produc astfel de interferențe în Germania.”