Oliver Vahrelyi: ajutorul UE pentru țările Parteneriatului Estic ar putea sosi foarte curând

Comisarul european pentru vecinătate, Oliver Varhelyi, Praga, februarie 2020.

Ajutorul Uniunii Europene pentru țările din Parteneriatul Estic este un pic întârziat de probleme „tehnice” față de cel pentru Balcanii de Vest dar vom recupera timpul și în curând ajutoare medicale de prim ajutor vor sosi și în aceste țări, a declarat Europei Libere, comisarul pentru vecinătate, Oliver Varhelyi. Temerea UE, a continuat Varhelyi, este că aceste țări, cu sisteme sanitare mai fragile, ar putea deveni scena unei „explozii” a pandemiei, motiv pentru care Bruxelles-ul a reacționat repede, cerându-le „să spună cu ce pot fi ajutate”.

### Vezi și... ### Guvernul nu a pregătit încă pentru UE lista cu echipamentul necesar luptei cu pandemia

Uniunea Europeană a anunțat recent un ajutor de urgență pentru țările din Parteneriatul Estic de 140 de milioane de euro, pentru echipament medical necesar în lupta cu pandemia de coronavirus și încă 750 de milioane de euro pentru sprijinirea economiilor din aceste țări, afectate de pandemie. Banii se împart în funcție de urgență, în baza cererilor clare trimise de guvernele respective la Bruxelles, după cum a explicat la Europa Liberă europarlamentarul Sigfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE.

Varhelyi a mai declarat că pentru moment, la nivelul Uniunii Europene nu există o strategie pentru a facilita revenirea la muncă în țările UE a angajaților sezonieri din țările Parteneriatului Estic dar se caută soluții la nivel bilateral. „Prioritatea acum este lupta cu pandemia de coronavirus” a spus comisarul european în interviul cu Europa Liberă, „trebuie să ținem sub control răspândirea noului virus”.