Omenirea a depășit pragul de un milion 500 de mii de decese cauzate de Covid-19

Imagine generică.

Omenirea a depășit pragul de un milion 500 de mii de decese cauzate de Covid-19 și 65 de milioane de infectări cu coronavirurs, dar există speranța că mai multe vaccinuri vor începe să reducă pandemia anul viitor. Mai mult de 10.000 de decese zilnice au fost înregistrate pe plan global în săptămâna care se încheie, o cifră ce ar putea ascunde adevărata amploare a pandemiei, pentru că multe dintre cazuri nu sînt raportate.

Secretarul general al Națiunilor Unite Antonio Guterres a avertizat că impactul social și economic al pandemiei „este enorm și în creștere”, și a spus că nici un vaccin nu va putea șterge cicatricile, ce ar putea rămâne pentru mulți ani de acum încolo.

Vorbind la o sesiune virtuală a Adunării Generale ONU dedicată pandemiei, Guterres le-a spus liderilor lumii că vaccinurile anti-Covid trebuie considerate un „bun public global” și a cerut națiunilor bogate să se asigure că dozele cu vaccin vor ajunge și la cei mai vulnerabili și săraci oameni ai planetei.

Se așteaptă ca Statele Unite, Uniunea Europeană și alte state dezvoltate să înceapă vaccinările cel mai devreme la sfîrșitul lui decembrie, urmate de vaccinări accelerate în primele luni ale lui 2021. Cu toate acestea, cantitatea de vaccinuri va fi limitată în prima etapă, ceea ce înseamnă că fiecare țară va trebui să-și prioritizeze vaccinările în funcție de factorii de risc.