OMS a autorizat vaccinul AstraZeneca, cel care reprezintă grosul livrărilor prin platforma COVAX

Doze de vaccin Oxford-AstraZeneca într-un spital din Suresnes, de lângă Paris, Franța. 8 februarie 2021.

Organizația Mondială a Sănătății a autorizat vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford împreună cu firma suedezo-britanică AstraZeneca, deschizând calea unei producții largi a acestui vaccin mai ieftin și mai ușor de stocat și livrat. Utilizarea vaccinului AstraZeneca fusese recomandată de săptămâna trecută de OMS, pentru toata grupele de vârstă și împotriva oricărei variante a coronavirusului.

Produsul AstraZeneca reprezintă cea mai mare parte a vaccinurilor ce vor fi distribuite în țările mai sărace prin platforma COVAX, inclusiv în R. Moldova.

Vaccinul va fi produs de AstaZeneca și de firma indiană Serum Institute.

Primul vaccin autorizat de OMS a fost cel produs de Pfizer/BioNTech, un vaccin care trebuie păstrat la temperaturi extrem de joase, motiv pentru care nu poate fi distribuit eficient decât în țările ce dispun de infrastructura sanitară necesară.

Din acest moment poate începe distribuirea vaccinurilor prin platforma COVAX.

Africa de Sud, după un test pe un grup restrâns, ajunsese la concluzia că vaccinul AstraZeneca nu ar fi eficace împotriva noii tulpini a coronavirusului, dominantă în țară, dar experții OMS atrag atenția că testul nu este reprezentativ sau confirmat de alte teste. Aceiași experți au recomandat ca vaccinul să fie folosit pentru toate vârstele, contrazicând astfel deciziile autorităților sanitare din România, Franța, Germania sau Italia care au recomandat vaccinul numai pentru persoanele mai tinere.

Tot OMS recomandă ca rapelul să aibă loc în decurs de 4 până la 12 săptămâni.