OMS cere un moratoriu pe rapelul la vaccinarea anti Covid-19

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS (foto arhivă)

Organizația Mondială a Sănătății a solicitat miercuri un moratoriu asupra vaccinurilor de rapel, al treilea vaccin împotriva Covid-19, până la sfârșitul lunii septembrie, ca să permită înainte ca cel puțin 10% din populația globului să fie imunizată. Agenția a făcut apel la cele mai bogate națiuni din lume pentru a soluționa diferențele mari de rate de vaccinare din întreaga lume.

„Înțeleg preocuparea tuturor guvernelor de a-și proteja oamenii de varianta Delta”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-o conferință de presă. „Dar nu putem - și nu ar trebui - să acceptăm ca unele țări să folosească cea mai mare parte a ofertei globale de vaccinuri, în timp ce cei mai vulnerabili oameni din lume rămân neprotejați.”

Odată cu dezbaterea asupra vaccinurilor de rapel, apelul a evidențiat o problemă morală și științifică presată: cu diferențele mari în rate de vaccinare între țările lumii și creșterea numărului de cazuri noi datorate variantei Delta, mai contagioase, dozele de vaccin ar trebui să fie administrate mai întâi persoanelor vulnerabile din națiunile mai sărace. Persoanele complet vaccinate sunt protejate împotriva celor mai grave efecte ale Covid-19 cauzate de varianta Delta.

### Vezi și... ### Ala Tocarciuc: Vom avea nevoie de revaccinare în 2022 | VIDEO

OMS a ținut să precizeze că este vorba de vaccinul suplimentar, făcut persoanelor vaccinate deja cu schema completa, nu de vaccinul suplimentar de care este nevoie în rare cazuri de imuno-deficiență, în care schema completă tot nu oferă protecția dorită.

Israelul, țară campioană la vaccinarea anti Covid-19, a început deja revaccinarea celor de peste 60 de ai care au primit schema completă, o discuție pe aceeași temă are loc în acest moment și în Germania și alte țări ale Uniunii Europene.