OMS declară că nu există „nici un motiv” pentru a nu utiliza vaccinul AstraZeneca

Primele loturi de vaccin anti Covid-19 produse de AstraZeneca sosesc în Georgia, 13 martie 2021.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că „nu există vreun motiv pentru a nu utiliza’ vaccinul anti-COVD-19 de la AstraZeneca, după ce mai multe state europene au anunţat, din motive de precauţie, că au suspendat administrarea sa.

„Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca’, ‘nu există vreun motiv de a nu-l utiliza’, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, într-un briefing de presă la sediul din Geneva al organizaţiei.

Danemarca, Norvegia şi Islanda au anunţat joi că suspendă inocularea vaccinului de la AstraZeneca, invocând principiul „precauţiei’. Bulgaria le-a urmat vineri exemplul.

### Vezi și... ### România continuă vaccinarea cu AstraZeneca; EMA recomandă și ea continuarea vaccinării cu AstraZeneca

Agenţia daneză de sănătate, prima care a anunţat această decizie, a invocat prudenţa în faţa unor unor „cazuri grave de formare de cheaguri de sânge (trombi) la persoane care au fost vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca’, chiar dacă „la ora actuală, nu putem trage concluzia existenţei unei legături între vaccin şi cheagurile de sânge’.

Numai în Marea Britanie, peste 11 milioane de persoane au fost vaccinate cu cel puțin o doză de AstraZeneca și nu există nici un indiciu că ar fi crescut numărul de cazuri de tromboze șau decese cauzate de cheaguri de sânge, relata vineri BBC.

În Irlanda, tot vineri, autoritățile sanitare au recomandat utilizarea vaccinului AstraZeneca și la persoanele de peste 70 de ani.