OMS: un vaccin anti-Covid, sigur și eficient, ar putea să apară până la sfârșitul anului

Your browser doesn’t support HTML5

Evoluția globală a COVID-19

Directorul general al OMS a declarant marți că există speranța ca un vaccin eficient împotriva coronavirusului va fi gata până la sfârșitul acestui an.

Tedros Adhanom Ghebreyesus nu a precizat însă la care din multele vaccinuri în dezvoltare se referă. În prezent, există aproximativ 40 de vaccinuri în diferite stadii ale studiilor clinice - inclusiv unul dezvoltat de Universitatea din Oxford, care se află deja într-un stadiu avansat de testare.

Pe de altă parte, Administrația americană pentru securitatea Alimentelor și Medicamentelor a dat publicității noile sale standarde mai severe de testare și omologare a unui vaccin , ceea ce face puțin probabil ca un vaccin anti-Covid să apară pe piața americană înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. Noile reguli sunt recomandări, nu pot fi impuse prin lege dar au nemulțumit Casa Albă. Președintele Donald Trump, infectat cu coronavirus, a criticat măsura despre „încă o încercare de a zădărnici” realegerea sa pentru un al doilea mandate.

De la izbucnirea pandemiei, Administrația pentru securitatea Alimentelor și Medicamentelor a declarat că va sprijini dezvoltarea rapidă a unui vaccin fără a sacrifica însă securitatea acestui. Pentru moment, în Statele Unite, sunt patru vaccinuri care au intrat în ultima fază, a treia, de testare clinică în masă.