Reprezentanți ai OMS spun că organizația și-a suspendat procesul de aprobare a vaccinului rusesc Sputnik V

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) spune că forul mondial și-a suspendat procesul de aprobare pentru vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, după ce au fost descoperite o serie de încălcări ale producției în timpul unei inspecții în Rusia, la începutul acestui an.

Jarbas Barbosa, director adjunct la Organizația Pan Americană a Sănătății (biroul regional al OMS pentru America) a sugerat la 15 septembrie că ar fi necesare noi inspecții la una dintre fabricile în care se fabrică vaccinul rusesc înainte ca el să fie aprobat pentru utilizare în situații de urgență. Fabrica „trebuie să ia notă, să facă modificările necesare și să fie pregătită pentru noi inspecții. OMS așteaptă ca producătorul să trimită știri că fabrica a înlăturat neajunsurile ”, a spus Barbosa.

Într-un raport publicat în iunie, OMS a spus că a constatat mai multe încălcări la o fabrică deținută de compania farmaceutică rusă Pharmstandard în orașul Ufa, inclusiv în ceea ce privește „implementarea măsurilor adecvate pentru a atenua riscurile de contaminare încrucișată”. Ulterior, fabrica a spus că a abordat aceste preocupări.

Rusia și-a depus cereri de aprobare pentru vaccin atât la OMS, cât și la Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) în februarie, după ce rapoarte apărute în jurnalul medical The Lancet au arătat că vaccinul este sigur și 91,6% eficient împotriva COVID-19. În ciuda lipsei de aprobare, Sputnik V a fost utilizat în mai multe țări din întreaga lume, inclusiv în R. Moldova.