O organizație neguvernamentală de la Tiraspol, specializată în apărarea drepturilor omului, cere participanților la negocierile în formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană să organizeze expertizarea juridică a cel puțin 14 cazuri de încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților omului în regiunea transnistreană, garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Cazurile au fost documentate într-un raport de Centrul Apriori, iar una dintre concluzii fiind că pentru un jurist în regiunea separatistă „este practic imposibil să apere drepturile și libertățile omului, având în vedere că instanțele de judecată nu oferă victimelor nicio perspectivă rezonabilă de a obține câștig de cauză și de a îndrepta situația”.
Studiul „Libertate în izolare: o analiză a situației drepturilor omului în Transnistria în perioada 2017-2021” trece în revistă 14 dosare unde au fost încălcate dreptul la informație, dreptul la întruniri, dreptul la libertatea opiniei, dar și la un proces echitabil. În multe dintre aceste cazuri este vorba despre persecutarea oponenților politici de către regimul de la Tiraspol și deschiderea unor dosare pentru „extremism”. Printre acestea sunt cazul scriitoarei Larisa Calic, care a scris o carte despre abuzurile din armata transnistreană, a deputatului comunist Alexandr Samonii, a activiștilor Ghenadi Ciorba și Irina Vasilakii, dar și acuzațiile de activitate politică aduse Centrului Apriori și juristului Stepan Popovski. Juriștii transnistreni semnalează ca încălcare majoră și limitarea nemotivată în perioada pandemiei a dreptului la libera circulație a tuturor locuitorilor regiunii transnistrene.
Analiza Centrului Apriori constată că timp de 30 de ani nu s-a găsit o formulă eficientă de apărare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, motiv pentru care juriștii Apriori propun crearea unei „Camere pentru drepturile omului”, o structură cu participare internațională pe modelul celei din Bosnia Herțegovina post-conflict.