Andrei Năstase, liderul partidului „Platforma Dreptate și Adevăr”, organizații ale societății civile, și partide din opoziția parlamentară și extraparlamentară intenționează să organizeze duminică un protest împotriva schimbării sistemului electoral. Unele ONG-uri s-au opus acestei schimbări de la bun început, unele au susținut propunerea democraților de a se trece la sistemul uninominal – înlocuit acum, prin votul de vineri din Parlament, cu sistemul mixt. Corespondenta noastră relatează despre dilemele organizațiilor neguvernamentale:
Organizaţiile neguvernamentale care au sprijinit fără ezitare iniţiativa Partidului Democrat tocmai dăduseră publicităţii un demers prin care au ţinut să informeze preşedinţii Consiliului şi Comisiei Europene, că „cetăţenii moldoveni îşi doresc schimbarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal”.
Your browser doesn’t support HTML5
Lista semnatarilor era foarte diversă, pe ea figurând ong-uri cunoscute, dar şi din cele care apar doar episodic în ştiri şi sunt asociate cu numele lui Vlad Plahotniuc, cum ar fi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova.
Printre organizaţiile care au susţinut votul uninominal s-a numărat şi „Ave Natura”, ONG condus de sociologul Andrei Dumbrăveanu, profesor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării USM, pentru care înlocuirea sistemului uninominal cu cel mixt reprezintă mai degrabă „o cedare înţeleaptă” din partea democraţilor, decât o trădare a propriului electorat: „Acest vot (uninominal n.r.), într-un fel, știrbește din activitatea partidelor. Votul mixt permite să se dezvolte democraţia pe principiile partinice, pentru că nu există o singură persoană care ia decizii partid, se iau decizii în comun. Cred că votul mixt este mai progresiv, într-un fel, însă trebuie de văzut ce model de vot mixt va fi luat!”
Europa Liberă: Dar cum rămâne cu oamenii care au susţinut uninominalul? Cetăţenii din localităţi?
Andrei Dumbrăveanu: „Cetăţenii care au susţinut uninominalul trebuie să înţeleagă că uninominalul era un exerciţiu care trebuia să conducă la votul mixt dar, repet încă o dată, depinde ce fel de model de vot mixt va promova Parlamentul.”
Mai mulţi analişti politici s-au arătat miraţi de lejeritatea cu care democraţii au renunţat la votul uninominal, acceptând să comaseze iniţiativa pentru care au adunat sute de mii de semnături, cu cea propusă de Partidul Socialiştilor. Expertul Institutului „Viitorul”, Ion Tăbârţă, presupune că la mijloc ar fi o înţelegere de culise între cele două formaţiuni politice:
„Noi deja ne-am deprins că Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor îşi sincronizeză practic perfect mişcările astfel încât ambele să iasă câştigătoare, în detrimentul altor forţe politice. Se încearcă cumva să se demonstreze Comisiei de la Veneţia că există consens larg în Parlamentul Republicii Moldova, or, peste 70 de deputaţi susţin anume acest sistem mixt”.
De vineri, 5 mai, seară de seară, câteva partide extraparlamentare şi mai multe ONG-uri protestează împotriva modificării sistemului electoral. Până acum, numărul manifestanţilor a ajuns la câteva sute, chiar daca aceeași fruntași au în spate experiența de mobilizare a mii de oameni. Iată cum explică analistul politic Ion Tăbârţă implicarea modestă a cetăţenilor:
„Protestele din anul 2015 au fost efectul miliardului furat, inclusiv fiecare cetăţean a simţit furtul din propriul buzunar şi de aceea nu a fost nevoie de multă convingere pentru a-l scoate în piaţă, or, acum, aceste proteste, spre deosebire de protestele legate de miliard, au o formă mai abstractă pentru cetăţeanul de rând”.
Deşi politicienii dau asigurări că modificarea sistemului electoral se face în beneficiul alegătorulului, tocmai acesta este, de fapt, marele perdant al schimbării, crede expertul Institutului „Viitorul”. După ce mai multe luni de zile cetăţeanului i s-au explicat beneficiile votului uninominal, acum va fi nevoit să-l accepte pe cel mixt. Întrebarea lui Caragiale „Eu cu cine votez?” pare să oglindească şi de această dată situaţie în care va fi pus alegătorul din Republica Moldova, conchide analistul.