În schimb, Ucraina și aliații ei europeni îngrijorați de tentativele din ultimele săptămâni ale administrației președintelui Donald Trump de a face concesii Rusiei au reușit să introducă în rezoluție prevederi care cer retragerea imediată a forțelor ruse din Ucraina.
Reuters relatează că proiectul inițial propus de SUA avea doar trei paragrafe: exprima regretul pentru pierderile de vieți omenești din timpul „conflictului Rusia-Ucraina”, reitera că scopul principal al ONU este menținerea păcii, securității internaționale și soluționarea pașnică a disputelor și făcea apel la oprirea rapidă a conflictului și la o pace durabilă.
Însă amendamentele europene au adăugat referiri la faptul că Ucraina a fost invadată de către Rusia, la nevoie unei păci juste, durabile și cuprinzătoare, în conformitate cu Carta ONU, și reafirma sprijinul Națiunilor Unite pentru suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
- Citește și: Maia Sandu spune că Moldova susține varianta unei „păci juste” pentru Ucraina, la summitul de la Kiev
Ambasadoarea interimară a SUA la ONU, Dorothy Shea, a declarat înaintea votului că multiple rezoluții „au cerut Rusiei să își retragă forțele din Ucraina”, dar „Aceste rezoluții nu au reușit să oprească războiul”. „Ceea de ce avem nevoie este o rezoluție care să marcheze angajamentul tuturor statelor membre ale ONU de a pune capăt războiului în mod durabil”, a spus diplomata.
Viceministra de Externe a Ucrainei, Mariana Betsa, a spus în fața Adunării Generale înainte de vot că războiul „nu a fost niciodată doar despre Ucraina”, ci despre „dreptul fundamental al oricărei țări de a exista, de a-și alege propria cale și de a trăi liberă de agresiune”.
Rezoluția amendată la propunerea Ucrainei și europenilor a fost sprijinită de 93 de țări, în timp ce 73 s-au abținut, iar opt au votat împotrivă.
Aceste rezoluții ale Adunării cu 193 de membri nu comportă obligații de ordin juridic, dar sunt urmărite în lumea întreagă.
Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, urmează să supună și el textul inițial propus de Statele Unite.
Pentru a fi adoptată, o rezoluție a Consiliului, care produce și consecințe juridice, are nevoie de cel puțin nouă voturi pentru și de niciun veto din partea membrilor permanenți, anume SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Franța.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te