ONU atrage atenția și la „masacrele” din Cisiordania. Israelul spune că peste o treime din ostaticii din Gaza sunt morți

Bărbați palestinieni poartă trupul neînsuflețit al lui Mutaz Khaled Sadiq Nabulsi, de 28 de ani, la câteva ore după un raid israelian asupra taberei de refugiați Balata, din orașul Nablus din Cisiordania ocupată, la 3 iunie 2024.

Pe fundalul războiului purtat de Israel în Gaza, ONU a atras atenția marți la numărul mare de victime palestiniene din celălalt teritoriu ocupat de Israel, Cisiordania.

„Ca și cum evenimentele tragice din Israel și apoi din Gaza din ultimele opt luni nu ar fi fost de ajuns, locuitorii din Cisiordania ocupată sunt și ei supuși unor masacre zilnice”, a spus Volker Turk, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, într-o declarație de presă.

„Este de neconceput ca atâtea vieți să fie curmate într-un mod atât de crud”, a mai spus Turk.

Spre deosebire de Gaza, Cisiordania este controlată de Autoritatea Palestiniană, aflată în relații ceva mai bune cu Israelul decât Hamas. În teritoriul de pe malul de vest al Iordanului s-au intensificat însă pe fondul războiului din Gaza atacurile coloniștilor evrei împotriva palestinienilor, ca și operațiunile israeliene împotriva unor amenințări de securitate cu originea în Cisiordania - adesea, în tabere de refugiați.

Între timp, autoritățile medicale palestiniene din Gaza au anunțat la 4 iunie că bilanțul celor uciși în enclavă după 7 octombrie a ajuns la 36.550, cu 71 omorâți în ultimele 24 de ore.

Tot marți, autoritățile israeliene au declarat că este posibil ca peste o treime din ostaticii aflați în Gaza să fie morți și a adăugat încă patru nume pe lista oficială a morților.

Mișcarea Hamas, considerată teroristă inclusiv de SUA și Uniunea Europeană, a răpit la 7 octombrie 250 de oameni în sudul Israelului, într-un raid considerat fără precedent, în care au fost uciși aproape 1.200 de oameni. Unii ostatici au fost eliberați în noiembrie, în cadrul unui scurt armistițiu, iar alții au fost recuperați, vii sau morți, de armata israeliană (IDF).

Potrivit datelor guvernului israelian, 120 se află încă în captivitate, dintre care 43 au fost declarați morți în contumacie pe baza informațiilor primite de la serviciile de securitate, a imaginilor camerelor de supraveghere CCTV, a unor videouri făcute de martori sau a analizelor medico-legale.

Hamas susține că o parte din ostatici au murit din cauza atacurilor israeliene de după 7 octombrie. Israelul nu a exclus că au fost asemenea cazuri, dar spune că unele cadavre de ostatici recuperate prezentau urme de execuții.

Vineri, președintele SUA, Joe Biden, a prezentat public o propunere israeliană de încetare treptată a războiului, în mai multe faze, în baza căreia unii ostatici ar urma să fie eliberați într-un armistițiu inițial.

Dar eforturile de mediere a unui acord sunt îngreunate de insistența Israelului că va relua în cele din urmă campania de distrugere a mișcării Hamas, în vreme ce gruparea islamistă palestiniană pretinde un sfârșit garantat al războiului, cu retragerea tuturor trupelor participante la invazie. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te