„Nicio țară nu are dreptul să priveze oameni de dreptul lor la viață prin operațiuni militare în străinătate, nici măcar când contracarează terorismul”, se spune în raportul experților aflați în slujba biroului ONU pentru misiuni umanitare (OCHA). „Uciderile în țări străine sunt arbitrare când nu sunt autorizate de legile internaționale”.
Israelul nici nu a negat, nici nu a confirmat atacul din prima zi a lunii, din capitala Siriei, soldat cu moartea mai multor persoane, inclusiv a unor comandanți militari iranieni.
Israelul nu comentează niciodată asemenea incidente în detaliu, dar se știe că în trecut a „lichidat” cu succes lideri inamici în terțe țări. Chiar marți, radioul militar israelian a relatat că o lovitură aeriană israeliană în Liban a ucis un comandat de rang înalt al milițiilor Hezbollah, sprijinite de Iran.
Experții citați de Guardian au spus că Israelul nu a prezentat dovezi că s-ar fi aflat în auto-apărare lovind o țintă din Siria la 1 aprilie, nefiind limpede dacă Iranul pregătea la acea dată vreun atac armat în Israel, inclusiv prin aliații săi.
Iranul a răspuns la 13 aprilie cu un val de rachete și drone în direcția Israelului, fără să-i provoace daune semnificative, grație apărării antiaeriene eficiente a țării țintite. Rachetele iraniene au trecut inclusiv prin spațiul aerian al unor țări neimplicate în conflict, ca Iordania sau Irak.
Raportul ONU publicat marți mai spune că „ripostele militare între Israel și Iran violează dreptul la viață și trebuie să înceteze de îndată”.
Concluziile experților au fost publicate în timp ce comunitatea internațională aștepta marți o eventuală ripostă israeliană la atacul cu rachete și drone al Iranului, de la sfârșitul săptămânii trecute.
Militarii israelieni au semnalat că o reacție va trebui să existe, iar Iranul a replicat că este gata să-i răspundă „în câteva secunde”.
- Te-ar putea interesa și: Israelul spune că va răspunde atacului iranian, dar nu vrea un nou război
Între timp, lideri internaționali au făcut apel la Israel și Iran să nu escaladeze conflictul, care amenință să complice și mai mult situația din Orientul Mijlociu. Israelienii luptă de jumătate de an, în Gaza, cu mari pierderi de vieți civile palestiniene, împotriva milițiilor Hamas, considerate teroriste inclusiv în SUA și Uniunea Europeană.
Agențiile ruse de știri au relatat marți că într-o convorbire telefonică cu președintele rus, Vladimir Putin, președintele iranian, Ebrahim Raisi, a spus că operațiunile militare ale țării sale împotriva Israelului au fost „limitate”, iar Teheranul nu are interesul să escaladeze tensiunile.
Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a plecat marți spre Israel ca să discute detensionarea situației din Orientul Mijlociu. Ea a spus înaintea plecării, în compania ministrului de externe iordanian, că toți cei interesați în „de-escaladare” trebuie să conlucreze în aceste momente „dificile”.