ONU le cere talibanilor să investigheze un demnitar acuzat de căsătorie forțată și viol

Femei afgane la inaugurarea unei biblioteci cu cărți pentru femei în Kabul

Organizația Națiunilor Unite i-a cerut guvernului afgan condus de talibani să investigheze acuzațiile de căsătorie forțată și de abuz asupra unei studente la medicină de către un fost oficial taliban, acuzații care au stârnit condamnări vehemente din partea multor afgani.

„Facem apel la autoritățile de facto să investigheze în mod transparent toate presupusele încălcări ale drepturilor femeilor, să îi tragă la răspundere pe făptași și să asigure siguranța femeilor și fetelor afgane", a declarat misiunea diplomatică a ONU în Afganistan într-un comunicat din 2 septembrie.

### Vezi și... ### HRW îi îndeamnă pe talibanii afgani să respecte drepturile omului

Pe rețelele de socializare au circulat înregistrări video cu o tânără în care aceasta se prezintă drept Elaha Delawazai, fiica unui general afgan în retragere și studentă la medicină la Universitatea din Kabul. Ea îl acuză pe fostul purtător de cuvânt al Ministerului de Interne taliban Saeed Khosty că a căsătorit-o cu forța, a torturat-o și a violat-o. Khosty a confirmat că Delawazai este fosta sa soție, dar a respins alte acuzații și a acuzat-o de blasfemie. Khosty este un apropiat al lui Sirajuddin Haqqani, ministrul interimar de interne al guvernului condus de talibani și liderul celebrei rețele Haqqani.

Talibanii au fost acuzați că au redus serios libertățile femeilor, refuzând dreptul la educație al adolescentelor și interzicând majoritatea femeilor să lucreze.