ONU: numărul civililor uciși în Ucraina ar putea fi mult peste estimări

Cimitirul de lângă Izium, regiunea Harkov, Ucraina, 3 noiembrie 2022.

Națiunile Unite avertizează că numărul de civili uciși în războiul din Ucraina este „considerabil mai mare” decât cifra de 6.884, estimarea oficială din acest moment a Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Cifra de 6.884 de civili morți include 429 de copii, și acoperă perioada 24 februarie-26 decembrie 2022.

În total, numărul victimelor civile (morți și răniți) se apropie de 18.000, a mai declarat Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).

Agenția spune că cifra reală a celor morți va fi probabil „mult mai mare, pentru că întârzie încă informațiile din unele locații unde au avut loc lupte intense, iar multe rapoarte așteaptă să fie coroborate”.

### Vezi și... ### Când războiul se va termina: perspectivele Moldovei și „modelul Cipru” pentru conflictul transnistrean

Între timp, delegația Uniunii Europene în Ucraina a anunțat că va sprijini „peste 700.000 de ucraineni în timpul acestei ierni de război”. Într-o declarație de presă publicată miercuri, biroul Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) din Ucraina spune că „își intensifică eforturile pentru a ajuta persoanele strămutate în interiorul țării și afectate de război să supraviețuiască temperaturilor în scădere”.

Sprijinul OIM, finanțat de Uniunea Europeană – se arată într-o declarație oficială - include reparații la „adăposturile pentru persoanele strămutate, îmbunătățiri ale sistemelor de alimentare cu apă, de drenaj și încălzire, repararea caselor avariate, și furnizarea de pături, lenjerie de pat, saltele și articole de igienă. Programul oferă, de asemenea, combustibili și asistență în numerar pentru a ajuta refugiații să treacă prin această iarnă”.

Claudia Amaral, șefa Direcției Generale pentru Protecție Civilă și Ajutor Umanitar a Comisiei Europene din Ucraina, a spus:

„Persoanele vulnerabile din Ucraina trec prin cea mai grea iarnă. Pe măsură ce atacurile continuă, lăsând milioane de oameni fără electricitate, încălzire și apă, partenerii noștri umanitari, inclusiv OIM, continuă să lucreze pentru a satisface cele mai urgente nevoi”, a mai declarat oficialul european.