ONU, „profund îngrijorată” de o înregistrare video cu talibani care par să-i execute pe insurgenți

Organizația Națiunilor Unite se declară „profund îngrijorată” de o înregistrare video care pare să arate militanți talibani executând membri capturați ai unui grup de insurgenți afgani.

Videoclipul, care a fost distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare, arată două grupuri de bărbați - despre care se presupune că fac parte din Frontul Național de Rezistență (NRF), un grup nou care operează, în principal, în Valea Panjshir - în genunchi pe o coastă, cu mâinile legate la spate, înainte de a fi împușcați cu puști automate de luptătorii talibani.

„Profund îngrijorat de ultimele acuzații de execuții sumare extrajudiciare în Panjshir. Reamintind obligațiile internaționale ale tuturor părților în materie de drepturile omului, solicit o anchetă imediată și amănunțită și ca autorii să fie trași la răspundere. Monitorizez îndeaproape situația”, a declarat Richard Bennett, raportor special al ONU pentru Afganistan, într-o declarație pe Twitter.

Agenția de știri AFP citează un purtător de cuvânt al talibanilor care a declarat că autoritățile investighează problema.

La începutul acestei săptămâni, talibanii au declarat că au ucis cel puțin 40 de luptători ai NRF în Valea Panjshir. Sibghatullah Ahmadi, un purtător de cuvânt al NRF, a calificat crimele ca fiind „crime de război” și a îndemnat misiunea ONU în Afganistan (UNAMA) să „își îndeplinească obligațiile de a nu fi doar îngrijorată, ci și de a căpăta curajul de a-i numi pe talibani ca făptași, de a le condamna crimele și de a cere Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri imediate”.

UNAMA i-a acuzat pe talibani de comiterea a sute de încălcări ale drepturilor omului de când militanții au preluat puterea în august 2021, când forțele internaționale au părăsit țara.