Conductele leagă Rusia și Germania și au scurs o cantitate însemnată de gaze în Marea Baltică.
Doar Rusia, China și Brazilia au votat în favoarea textului redactat de Rusia, în timp ce ceilalți 12 membri ai Consiliului s-au abținut. Pentru a fi adoptată, o rezoluție are nevoie de cel puțin nouă voturi pentru și de niciun veto din partea Rusiei, Chinei, Franței, Statelor Unite sau Marii Britanii.
Rusia a propus proiectul de rezoluție luna trecută, cu doar câteva zile înainte de prima aniversare a invaziei sale în Ucraina.
### Vezi și... ### Test de anduranță: Europa are în față doi ani teribili, dar Rusia riscă să piardă confruntarea energetică„Fără o investigație internațională obiectivă și transparentă, adevărul nu va fi descoperit cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, a declarat, în fața Consiliului înainte de vot, ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia,.
Exploziile conductelor au avut loc în zonele economice exclusive ale Suediei și Danemarcei. Luna trecută, Suedia, Danemarca și Germania au declarat că propriile anchete separate ale autorităților naționale sunt încă în curs de desfășurare, și că Rusia a primit informații despre ele.
Cele trei comisii de anchetă au transmis printr-o scrisoare comună adresată Consiliului de Securitate că daunele au fost cauzate de „explozii puternice cauzate de un sabotaj". Statele Unite și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord au calificat, de asemenea, incidentul drept „un act de sabotaj”.
Majoritatea membrilor Consiliului de Securitate care s-au abținut luni au declarat că au făcut acest lucru deoarece ar trebui să se permită încheierea investigațiilor naționale înainte de a se lua în considerare dacă este necesară vreo acțiune la Națiunile Unite.
Rusia s-a plâns că nu a fost ținută la curent cu privire la investigațiile naționale în curs. Moscova a susținut, fără a furniza dovezi, că Occidentul se află în spatele exploziilor.
„Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel. Punct”, a declarat adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, acuzând Rusia că încearcă să „discrediteze activitatea investigațiilor naționale în curs de derulare și să aducă atingere concluziilor la care vor ajunge aceste dacă nu corespund versiunii politice și prestabilite a Rusiei”.