ONU face apel la conducătorii Afganistanului să elimine restricțiile severe impuse populației feminine.
Gruparea islamistă radicală, care a revenit la putere în această țară devastată de război în august 2021, odată cu retragerea forțelor SUA și NATO, promisese inițial că va permite respectarea drepturilor femeilor și ale minorităților.
Cu toate acestea, talibanii au adoptat o linie dură, zdrobind și mai mult drepturile femeilor și restrângând libertățile, inclusiv prin impunerea unei interdicții privind educația fetelor dincolo de clasa a șasea.
Femeile au fost obligate să-și acopere capul, li s-a interzis accesul în spațiile publice și li s-a interzis să lucreze pentru ONG-uri naționale și străine, în timp ce călătoriile sau munca în afara casei lor sunt în mare măsură restricționate.
Organizația Internațională a Muncii a declarat pe 7 martie că ocuparea forței de muncă a femeilor afgane a scăzut cu 25% de la revenirea talibanilor la putere.
### Vezi și... ### „Nu avem ce mânca” | Afganii, după ce talibanii au interzis ONG-urile străine„Afganistanul sub regimul taliban rămâne cea mai represivă țară din lume în ceea ce privește drepturile femeilor”, a declarat Roza Otunbayeva, reprezentanta specială a secretarului general al ONU și șefa Misiunii ONU în Afganistan (UNAMA), adăugând că acțiunile grupului de a înăbuși drepturile femeilor au fost „metodice, deliberate și sistematice”.
Agențiile umanitare și grupurile umanitare estimează că mai mult de jumătate din populația Afganistanului care se ridică la 38 de milioane de locuitori suferă de foame, copiii fiind cei mai expuși riscului de malnutriție.
„Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Organizația Națiunilor Unite din Afganistan își reînnoiește apelul către autoritățile de facto ale țării de a opri și inversa restricțiile dure asupra drepturilor fundamentale ale femeilor și fetelor", a precizat UNAMA în declarația sa.
„Drepturile femeilor și fetelor trebuie restabilite imediat pentru a construi un Afganistan incluziv, pașnic și plin de speranță”, se precizează în comunicat, adăugând că efectul tratamentului dur aplicat femeilor este resimțit de toți afganii și „va avea efecte de-a lungul generațiilor”.
Aproximativ 20 de femei au organizat la Kabul un protest fără precedent pe 8 martie, cerând comunității internaționale să intervină și să asigure protecția afganilor, potrivit AFP.
### Vezi și... ### „O pasăre fără aripi”: Reacția femeilor afgane la interdicția de a se înscrie la universitate