ONU vrea să ancheteze incidentul de la Olenivka

Imagine din satelit a coloniei penitenciare de la Olenivka, după unatac cu rachetă în care au fost uciși aproximativc 50 de părizonieri de război ucraineni, 30 iulie 2022 (Maxar Technologies).

Organizația Națiunilor Unite a spus că e gata să investigheze uciderea câtorva zeci de prizonieri de război ucraineni într-o zonă controlată de separatiștii pro-ruși din estul Ucraineni.

Un purtător de cuvânt ONU a spus că dacă părțile în conflict sunt de acord, Națiunile Unite vor trimite experți la Olenivka, unde a avut loc incidentul pe 29 iulie.

Crucea Roșie Internațională a spus pe 29 iulie că dorește să aibă acces la locul atacului pentru a ajuta la evacuarea răniților.

Zeci de prizonieri de război ar fi fost uciși după ce centrul de detenție din localitatea Olenivka de pe linia frontului a fost bombardat.

Rușii susțin că armata ucraineană ar fi folosit un sistem de rachete de înaltă precizie HIMARS furnizat de Statele Unite, dar armata ucraineană a negat că a atacat cu artilerie sau cu rachete închisoarea de la Olenivka.

Liderul de la Kiev Volodimir Zelenski a spus că Națiunile Unite și Crucea Roșie Internațională au datoria să reacționeze după atacul de la Olenivka.

„A fost o crimă de război deliberată a Rusiei, o ucidere în masă deliberată a unor prizonieri de război ucraineni. Ar trebui ca Rusia să fie desemnată clar din punct vedere legal drept stat care sponsorizează terorismul”, a spus Zelenski în mesajul său video din 30 iulie seara târziu.