ONU și SUA cer o anchetă independentă în cazul revoltelor din Uzbekistan

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet

Șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, și Statele Unite au cerut o anchetă independentă privind moartea a cel puțin 18 persoane în timpul protestelor din Republica Autonomă Karakalpakstan din Uzbekistan.

### Vezi și... ### Uzbekistan | 18 persoane au fost ucise în tulburările din republica autonomă Karakalpakstan

„Rapoartele pe care le-am primit cu privire la violențe grave, inclusiv omoruri, în timpul protestelor sunt foarte îngrijorătoare. Solicit autorităților să dea dovadă de cea mai mare reținere”, a declarat Bachelet într-o declarație din 5 iulie. „Îndemn autoritățile să deschidă imediat o anchetă transparentă și independentă cu privire la orice acuzații de acte criminale comise în acest context, inclusiv încălcări comise de agenți ai statului.”

Statele Unite și-au exprimat separat îngrijorarea și au îndemnat toate părțile să caute o „rezolvare pașnică” a tensiunilor și să se abțină de la violență. „Îndemnăm autoritățile să desfășoare o anchetă completă, credibilă și transparentă privind violențele, în conformitate cu normele internaționale și cu cele mai bune practici”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-o declarație din 5 iulie.

Autoritățile din Uzbekistan au informat că 18 persoane au murit în confruntările din regiunea autonomă Karakalpakstan, după izbucnirea unor proteste legate de schimbările constituționale planificate care afectează statutul acestui teritoriu.