Pe fundalul actualei crizei energetice, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia, au decis miercuri să reducă producția de țiței cu două milioane de barili pe zi, cea mai drastică reducere de la începutul pandemiei de coronavirus. Scopul este de a apăra prețul țițeiului, care spre deosebire de cel al gazului, a început să scadă.
Reuniunea de la Viena, cunoscută sub numele de OPEC Plus, a vrut totodată să semnaleze coeziunea grupului, în pofida tulburărilor geopolitice, în primul rând a invaziei ruse în Ucraina, sunt de părere experții consultați de AP.
Este o schimbare bruscă și dramatică de strategie după ce de luni de zile, țările OPEC Plus au crescut treptat producția exportată, de la nivelul extrem de redus din 2020, în plină pandemie Covid și „lockdown”.
### Vezi și... ### UE discută plafonarea prețul de achiziție al petrolului rusescDecizia de miercuri ar putea ajuta Rusia, membru OPEC, să compenseze pierderile pe care le va suferi ca urmare a embargoului impus de UE la aproape toate importurile de petrol și produse petroliere rusești.
Prețul petrolului este mult sub maximele atinse în vară, scăderea fiind provocată de temerile că marile economii mondiale, în primul rând cea americană și cea a Uniunii Europene, sunt în pragul recesiunii din cauza inflației ridicate, a creșterii ratelor dobânzilor își a incertitudinilor provocate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. .
La reuniunea OPEC Plus de la Viena, Rusia a fost reprezentată de vicepremierul Alexander Novak, co-președinte OPEC.