OPEC și Rusia pun capăt „războiului” petrolier. Vor continua să scadă prețurile?

O platformă petrolieră în coasta de nord-est a Angliei.

Rusia și OPEC, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, au pus capăt războiului prețurilor la petrol și au căzut de acord să reducă producția cu aproape 10 milioane de barili pe zi, în lunile mai și iunie.

Această înțelegere ar trebui să stabilizeze prețurile la petrol, care erau în cădere încă de la începutul anului. O iarnă deosebit de caldă a însemnat un consum scăzut de combustibil pentru căldură. Răspândirea epidemiei de coronavirus la nivel global a însemnat multe fabrici închise, oprirea zborurilor comerciale, reducerea traficului auto – ceea ce a redus și mai mult cererea de petrol.

### Vezi și... ### Președintele Trump vrea să forțeze o înțelegere între Rusia și Arabia Saudită privind reducerea producției de țiței


Prețurile s-au prăbușit cu adevărat însă abia când Rusia și Arabia Saudită nu au reușit să ajungă la o înțelegere privind scăderea producției. OPEC funcționează, practic, ca un cartel – țările membre își coordonează producția pentru a menține un preț mutual acceptabil la petrol. O astfel de înțelegere funcționează doar dacă toți producătorii majori cad de acord. În ultimii ani, organizația a început să colaboreze cu Rusia, în formatul OPEC Plus, pentru a evita supraproducția și scăderea prețurilor.

În martie însă, Rusia și Arabia Saudită au eșuat în a negocia reducerea producției ca răspuns la scăderea cererii, din cauza epidemiei de coronavirus. Cele două părți nu au ajuns la o înțelegere și colaborarea s-a transformat într-un duel: ambele țări au anunțat că vor spori producția și au inundat, practic, piețele cu cel mai ieftin petrol din ultimii 18 ani.

Un fel de victimă colaterală a disputei dintre Moscova și Riyadh a fost industria petrolieră din SUA, unde zăcămintele de țiței nu sunt ușor accesibile și sunt extrase prin fracturare hidraulică - o metodă considerabil mai scumpă decât sondele și pompele tradiționale. Respectiv, producătorii din Statele Unite au nevoie de prețuri mai mari la petrol pentru a obține un profit.

### Vezi și... ### Un grup de europarlamentari avertizează că Rusia ar vrea să profite de pandemie pentru ridicarea sancțiunilor


Unii analiști spun că Rusia a mers intenționat la acest război al prețurilor pentru a lovi și în companiile americane. Kremlinul consideră că industria petrolieră din SUA nu e competitivă și a profitat pe seama înțelegerilor OPEC Plus, care au menținut prețurile suficient de înalte ca și petrolul extras prin fracturare hidraulică să fie profitabil. De asemenea, acțiunile Moscovei ar putea fi și un răspuns la sancțiunile impuse de Washington companiei de stat Rosneft pentru transportul și vânzarea de petrol din Venezuela.

Pe fundalul crizei economice cauzate de epidemia Covid-19 și agravate de prețurile joase la petrol, acest conflict economic s-a dovedit însă prea costisitor pentru toate părțile implicate. Noul acord OPEC Plus nu presupune doar reducerea producției de către exportatori precum Rusia și Arabia Saudită, dar și angajamentul unor mari consumatori precum SUA, China sau Japonia de a cumpăra rezerve mari de petrol pentru a compensa măcar parțial scăderea cererii normale.

Anunțul acordului a avut însă doar un efect moderat asupra burselor internaționale. Experții financiari de la Goldman Sachs, citați de Reuters, consideră că acordul OPEC Plus nu este de ajuns pentru a neutraliza efectele economice ale epidemiei, astfel încât prețurile la petrol vor continua să scadă în următoarele săptămâni.