Operațiune de contraspionaj la o mânăstire istorică din Kiev

Mânăstirea Pecersk Lavra (Mânăstirea Peșeterilor) a fost înființată în anul 1051, în timpul Rusiei Kievene.

Agenți ucraineni de securitate au întreprins o operațiune de contraspionaj la mânăstirea Pecersk Lavra și la alte clădiri ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în cadrul unei anchete asupra unor presupuse activități pro-ruse.

Mânăstirea din secolul 11, aflată pe lista Patrimoniului mondial al UNESCO, cunoscută și sub numele de Mânăstirea Peșterilor, este sediul unei ramuri a Bisericii Ortodoxe Ruse (UOC) aflată până nu demult sub jurisdicția Patriarhiei Ortodoxe Ruse de la Moscova. În luna mai, UOC a tăiat legăturile cu Moscova din cauza invaziei neprovocate a Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.

Într-o postare pe Telegram din 22 noiembrie, Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a anunțat că desfășoară o operațiune de „contraspionaj” menită să contracareze „activități subversive în Ucraina ale serviciilor de securitate rusești.

Puțin timp după aceea, biroul regional SBU din regiunea Rivne a anunțat că acțiuni similare au avut loc la Mânăstirea Korets din localitatea cu același nume și la alte câteva lăcașuri ale UOC din regiune.

SBU spune că aceste operațiuni au fost menite să prevină folosirea acestor lăcașuri drept „centre ale Lumii Ruse”, și să caute acolo sabotori, cetățeni străini și arme ilegale. „Lumea Rusă” e o noțiune care stă în centrul doctrinei de politică externă a Kremlinului și e menită să promoveze limba, cultura și religia ruse în toată lumea.

Un purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Moscova a condamnat raidurile SBU, spunând că ele au fost „un act de intimidare a credincioșilor”. Patriarhul rus Kiril e un susținător ferm al războiului declanșat de Rusia contra Ucrainei.

Pe 15 noiembrie, SBU a anunțat că a deschis o anchetă penală asupra unui incident care a avut loc în timpul unei slujbe religioase la Mânăstirea Peșterilor pe 12 noiembrie, în care credincioșii au intonat un cântec pro-rus, cu versurile „Maica Rusia se trezește”

Pe 18 noiembrie, SBU a pus sub acuzare un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) din regiunea Vinița pentru că a distribuit pliante care justificau invazia rusească din Ucraina.

Potrivit unui sondaj din 2020, 34 la sută din ucraineni spun că fac parte din Biserica Ortodoxă a Ucrainei, principala biserică ortodoxă din Ucraina. 14 procente au afirmat că sunt membri al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cea afiliată până în mai Patriarhiei de la Moscova.