Opoziția georgiană contestă legea „agenților străini” la Curtea Constituțională

Legea „agenților străini” a fost adoptată în ciuda protestelor masive organizate de opoziție și societatea civilă, ca și a avertismentelor occidentale.

Mai mulți parlamentari din opoziția georgiană au anunțat că vor contesta controversata lege a „agenților străini” la Curtea Constituțională. Unii deputați au anunțat că nu vor susține demersul, pentru că în opinia lor, instanța nu ar fi independentă.

Câțiva membri ai opoziției parlamentare georgiene au semnat deja demersurile pentru o nouă contestație împotriva legii „agenților străini”, a cărei adoptare a dus la înrăutățirea relațiilor cu Uniunea Europeană și Statele Unite. Legea impune organizațiilor societății civile și mass-media care primesc mai mult de 20 % din finanțarea lor din surse străine să se supună unei supravegheri care ar putea include sancțiuni pentru infracțiuni penale încă nedefinite.

Considerată asemănătoare celei adoptate de Rusia în urmă cu circa un deceniu, legea a fost promovată și adoptată de majoritatea parlamentară controlată de partidul de guvernământ Visul Georgian, pe fundalul unor ample proteste de stradă și în ciuda unui veto prezidențial. La 4 iunie, legea a fost promulgată de speakerul Parlamentului, Șalva Papuașvili.

Legea a fost contestată la Curtea Constituțională și de către președinta Salome Zurabișvili, la 16 iulie. La scurt timp, peste 100 de organizații din societatea civilă și mass-media au depus o contestație similară.

Ele au anunțat că vor depune contestații nu doar la Curtea Constituțională a Georgiei, ci și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Ca reacție la adoptarea acestei legi, Uniunea Europeană a „suspendat” procesul aderării Georgiei și a înghețat mai multe fonduri destinate autorităților georgiene, printre care și Ministerului Apărării de la Tbilisi.

Criticii spun că legislația introdusă de Visul Georgian, fondat de magnatul georgian Bidzina Ivanișvili, favorabil Rusiei, va ajuta la consolidarea puterii partidului înaintea alegerilor de la sfârșitul acestui an, considerate cruciale pentru aspirațiile euro-atlantice ale Georgiei.

Atât Statele Unite, cât și Uniunea Europeană au avertizat partidul Visul Georgian că ignorarea criticilor și reprimarea violentă a protestelor vor avea consecințe negative.

Georgia a obținut statutul de țară candidată la UE în decembrie, dar nu a început încă negocierile de aderare propriu-zise, proces care ar putea dura ani de zile.

Partidul Visul Georgian a insistat că își menține angajamentul de a se alătura instituțiilor occidentale, iar legea a fost menită doar să sporească transparența finanțării ONG-urilor.

Dar guvernele și organizațiile occidentale au avertizat guvernul Visului Georgian că drumul țării către UE și NATO va fi blocat dacă legea intră în vigoare.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te