Opoziția din Polonia a ajuns la un acord privind o coaliție majoritară

Partidele de opoziție, după semnarea acordului de coaliție, 10 noiembrie

Partidele poloneze de opoziție pro-Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind o coaliție, a declarat vineri candidatul lor la funcția de prim-ministru, Donald Tusk, ceea ce le aduce mai aproape de preluarea puterii după ce au obținut o majoritate combinată în alegerile din 15 octombrie.

Alianța pro-UE acoperă tot spectrul politic, partidele având divergențe pe teme de la cheltuielile publice la avort. Dar liderii lor spun că sunt uniți de dorința de a îmbunătăți relațiile cu Bruxelles-ul și de a debloca fondurile pentru Polonia înghețate din cauza unei dispute cu blocul comunitar privind statul de drept.

„Suntem pregătiți să ne asumăm responsabilitatea pentru Polonia în următorii ani”, a declarat Tusk într-o conferință de presă.

### Vezi și... ### În Polonia se profilează două încercări de a forma guvernul

Într-un document, partidele au făcut o serie de promisiuni, printre care restabilirea transparenței finanțelor publice și depolitizarea companiilor de stat.

De asemenea, în acord se precizează că coaliția va anula o hotărâre a Tribunalului Constituțional din 2020 care a dus la o interdicție aproape totală a avortului.

Problema avortului este una sensibilă într-o alianță care include atât conservatori sociali catolici, cât și oameni de stânga.

„Nun putem reduce totul la un singur numitor”, a declarat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, liderul Partidului Țărănesc Polonez de centru-dreapta (PSL), care a participat la alegeri ca parte a unei coaliții numite A Treia Cale.

„În acordul nostru, am găsit un numitor comun pentru problemele pe care dorim să le materializăm în practică. Acestea se referă la susținerea familiilor, a angajaților, a antreprenorilor, a mediului rural polonez, a educației, a asistenței medicale și a drepturilor femeilor.” Conform acordului, Kosiniak-Kamysz va ocupa funcția de vicepremier, la fel ca și Krzystof Gawkowski de la Noua Stângă.

Rolul de președinte al parlamentului va fi împărțit între Szymon Holownia de la A Treia Cale și Wlodzimierz Czarzasty de la Noua Stângă, fiecare urmând să ocupe această funcție timp de doi ani.

Președintele Andrzej Duda a acordat partidului naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) prima șansă de a forma un guvern. Dar PiS nu are majoritate și, ținând cont de faptul că toate celelalte partide au exclus posibilitatea de a colabora cu el, sarcina sa pare aproape imposibilă.

Dacă premierul Mateusz Morawiecki nu va reuși să obțină un vot de încredere, parlamentul va numi un alt guvern.

### Vezi și... ### Alegeri în Polonia | O societate divizată dă un vot esențial pentru Europa și pentru Ucraina