Opoziția pro-rusă propune limitarea votului în diaspora și o „lustrație” în instituțiile statului

Diana Caraman (centru), alături de Vladimir Voronin și Inga Sibova, în timpul briefingului de presă susținut de deputați BCS, în care prezintă cele două inițiative legislative, Chișinău, 4 aprilie 2025.

Diana Caraman (centru), alături de Vladimir Voronin și Inga Sibova, în timpul briefingului de presă susținut de deputați BCS, în care prezintă cele două inițiative legislative, Chișinău, 4 aprilie 2025.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au anunțat vineri, 4 aprilie, două proiecte de legi prin care urmăresc să limiteze votarea în diaspora și să demareze un proces de „curățare” în instituțiile statului, pe care le consideră capturate și „loiale actualei guvernări”.

Inițiativele legislative au fost prezentate într-un briefing de presă de deputata comunistă Diana Caraman, care le-a înregistrat în Parlament, alături de parlamentarii Vladimir Voronin, Constantin Starîș, Radu Muduc, Inga Sibova și Nicolai Rusol.

Caraman susține că inițiativele legislative ale comuniștilor au ca scop să „curețe statul de elemente corupte” și să asigure „apărarea suveranității și alegeri corecte”.

Cele două proiecte de legi au fost prezentate la scurt timp după ce aceeași parlamentari au anunțat un proiect de lege al „agenților străini”, inițiativă criticată de partidul de guvernământ (PAS) și de premierul Dorin Recean.

Primul proiect prevede că cetățenii din diaspora vor putea vota doar cu acte de identitate valabile și cu condiția că se vor înregistra prealabil la misiunile diplomatice și consulare ale R. Moldova.

Comuniștii mai propun ca voturile din diaspora să fie numărate separat și prezentate într-un raport distinct al Comisiei Electorale Centrale (CEC).

În plus, ei vor ca acestea să nu „afecteze direct rezultatele alegerilor parlamentare naționale”, ci să fie luate în considerare într-o „proporție determinată de participarea alegătorilor din țară”, în baza unui coeficient ce ar urma să fie stabilit de CEC și aprobat de Parlament.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a spus că scopul proiectului de lege este să asigure că „cetățenii votează cinstit”. Caraman a susținut că inițiativele propuse sunt inspirate din legislația altor state, cum ar fi SUA, Franța, Australia sau Israel.

Cu o zi înainte și liderul PSRM, fostul președinte Igor Dodon a declarat că votarea în diasporă trebuie să aibă loc exclusiv „în baza înregistrării prealabile” și că o asemenea măsură va permite „evitarea riscurilor de vot dublu și a altor falsificări”.

A doua inițiativă prezentată vizează demararea unei „lustrații” în instituțiile statului, cu scopul de a elimina „influența oligarhică și coruptă”. Procesul ar urmat să fie realizat de o comisie specială, care va verifica activitatea tuturor celor care au deținut funcții publice sau au exercitat influențe politice între 2009 și 2024.

Proiectul de lege prevede că, dacă se va confirma că aceștia au fost implicați în „fapte de uzurpare a puterii, corupție sau servirea intereselor oligarhice”, CEC le va interzice participarea în viața politică timp de 10 ani și vor fi revocați din funcțiile pe care le dețin în stat.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te