Opoziția rusă e reprimată din ce în ce mai dur înaintea alegerilor prezidențiale

Comunicat Amnesty International.

Autoritățile ruse încalcă sistematic drepturile activiștilor politici prin arestări și rețineri arbitrare, în cadrul unei represiuni feroce înainte de scrutinul prezidențial din 18 martie, se spune într-o declarație dată publicității în 15 martie de organizația Amnesty International.

Potrivit comunicatului acestei organizații, autoritățile de la Moscova se folosesc de o lege draconică a adunărilor publice pentru a-i pedepsi deliberat pe activiștii care cer boicotarea alegerilor de duminică. Pe lîngă prevenirea adunărilor publice, multe voci proeminente ale opoziției au fost reținute arbitrar pentru acuzații motivate politic.

„Agenda Kremlinului este foarte clară - cei mai zgomotoși protestatari și opozanți ai alegerilor trebuie îndepărtați de pe străzile orașelor în timpul fazei finale a campaniei prezidențiale”, spune Denis Krivoșeev. directorul adjunct pentru Europa de est șo Asia centrală de la Amnesty International. El adaugă că deși metodele sînt variate, autoritățile se folosesc de obicei de una pe care o preferă: aruncarea arbitrară după gratii a celor nemulțumiți.

Ideea de a boicota alegerile a fost lansată și e susținută de activistul anti-corupție și proeminentul activist politic Aleksei Navalnîi, căruia i s-a interzis să candideze la alegerile prezidențiale din motive contestate pe larg. În ultimele săptămâni, autoritățile au luat mai multe măsuri punitive împotriva suporterilor lui Navalnîi, între care arestări și rețineri arbitrare.

Leonid Volkov, șeful campaniei electorale a lui Navalnîi, a fost reținut în 22 februarie la un aeroport de la Moscova în drum spre oralul Ufa. Cîteva ore mai tîrziu a fost condamnat la 30 de zile de detenție administrativă pentru că ar fi organizat o „adunare neautorizată”.

Acuzația se referă la demonstrațiile numite generic „grevă electorală” ținute în 28 ianuarie în mai mult de 100 de orașe din Rusia în sprijinul apelului făcut de Navalnîi pentru boicotarea alegerilor din 18 martie.

La Moscova, autoritățile orășenești au refuzat arbitrar să-i dea lui Navalnîi permisiunea de a organiza o adunare în centrul orașului, iar el și cîteva zeci de suporteri au fost reținuți pentru scurt timp și apoi eliberați.

Potrivit poliției, rolul lui Volkov în organizarea demonstrației de la Moscova a constat în faptul că a dat mai departe două mesaje de pe Twitter, încurajînd oamenii să participe la adunare. Unul din aceste mesaje fusese postat pe Twitter de Navalnîi după reținerea sa la demonstrația din capitala rusă, iar celălalt era un link spre un webcast de la evenimente.

Denis Mihailov, coordonatorul cartierului general al lui Navalnîi de la Sankt Petersburg a fost reținut în 31 ianuarie pentru 30 de zile după „greva electorală” din acest oraș, care fusese și ea interzisă de autorități. Inițial, el fusese reținut pentru o „adunare neautorizată”, dar a fost eliberat în 2 martie și arestat din nou în aceeași zi, de data asta pentru că a „participat” la același eveniment de la Sankt Petersburg. A fost condamnat la 25 de zile de închisoare.

„Denis Mihailov a fost nu numai privat arbitrar de libertate, dar privat de două ori peste. Această repetată violare întruchipează din ce în ce mai ostila situație cu care se confruntă protestatarii pașnici înaintea alegerilor”, spune Denis Krivoșeev, citat în comunicatul dat publicității de Amnesty International în 15 martie.

În același comunicat se mai spune că alți cel puțin doi opozanți proeminenți au fost arestați la Sankt Petersburg în circumstanțe similare. Andrei Pivovarov, coordonatorul din Sankt Petersburg al mișcării Rusia Deschisă a fost condamnat la 25 de zile de detenție administrativă în 25 februarie. Cu cîteva zile înainte de arestarea sa, Pivovarov a scris pe Facebook că simte că se află sub supraveghere.

În 26 fenruarie, Artiom Goncharenko, membru al unei alte mișcări de opoziție, Vesna (Primăvara), aprimit 25 de zile de detenție administrative pentru că a scos pe fereastra locuinței sale o rață gonflabilă uriașă cînd pe dedesubt trecea un marș de protest. Rațele galbene au devenit de anul trecut un simbol larg răspîndit al protesetlor.

„Această campanie electorală a fost umbrită de multele atacuri împotriva criticilor președintelui Putin, și de represalii menite să-i reducă la tăcere pe activiștii de opoziției, și ele devin din ce în ce mai crude pe măsură ce se apropie data alegerilor”, mai spune Denis Krivoșeev, adăugînd că toți protestatarii și activiștii politici arestați doar pentru că și-au exercitat pașnic dreptul la libertatea de asociere și de expresie trebuie eliberați imediat și fără condiții.