O alianță de opoziție pro-occidentală a organizat un protest la Erevan pe 22 noiembrie, cerând ieșirea Armeniei din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). În capitala Armeniei urmează să fie deschise lucrările summitului OTSC, alianță militară condusă de Moscova.
Polul Național-Democrat (PND), care este format din mai multe partide politice și grupuri marginale care îmbrățișează mai ales opinii naționaliste, a anunțat că va organiza alte proteste pe 23 noiembrie, când liderii statelor membre ale OTSC, inclusiv președintele rus Vladimir Putin, se vor întâlni la Erevan.
Participanții la protest au scandat sloganuri antirusești în timpul marșului organizat în centrul Erevanului. Ei au criticat faptul că nici Rusia, nici alți membri ai CSTO, inclusiv Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, nu au venit în ajutorul Armeniei în timpul sau după ciocnirile sângeroase de la granița cu Azerbaidjanul, în septembrie.
Nagorno-Karabah
Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.
Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.
Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.
Erevanul susține că luptele au fost declanșate de agresiunea autorităților de la Baku, ceea ce a dus la ocuparea teritoriului suveran armean.
Activiștii și susținătorii PND, care nu este reprezentat în parlamentul armean, au catalogat atât OTSC, cât și Rusia drept dușmani ai Armeniei.
Într-un interviu acordat televiziunii publice armene la 16 noiembrie, premierul armean Nikol Pașinian a reproșat OTSC că a refuzat să apere Armenia în ceea ce Erevanul consideră că a fost o serie de incursiuni ale Azerbaidjanului din mai 2021.
Critica deschisă și fără precedent a OTSC din partea Erevanului a venit în urma declarațiilor publice ale liderului autoritar al Belarusului, Alexandr Lukașenko, care a respins fără menajamente apelul Armeniei pentru asistență militară, opunându-se oricărei intervenții a OTSC în conflictul armeano-azerbaidjan.
### Vezi și... ### Un nou armistițiu fragil între Armenia și AzerbaidjanPașinian a declarat în interviu că răspunsurile privind poziția CSTO în legătură cu conflictul armeano-azerbaidjan care vor fi date la viitorul summit sunt „extrem de importante” pentru Erevan. „Cred că atitudinea cetățenilor armeni față de OTSC și viitorul relațiilor noastre cu OTSC se vor forma pe baza acestei teme”, a spus el.