Opoziția critică, majoritatea îi ignoră inițiativele | Cum „lucrează parlamentul pentru tine?”

Parlamentul de la Chișinău

Parlamentul de la Chișinău respectă în proporție de circa 50 la sută procedura de transparență decizională, arată datele asociației Promo-LEX, care a monitorizat, între 16 iunie și 21 iulie, șase ședințe plenare ale legislativului. Potrivit experților, în această perioadă, majoritatea proiectelor incluse pe ordinea de zi au fost ale majorității PAS, propunerile opoziției fiind respinse.

Asociația Promo-LEX urmărește modul în care sunt organizate și desfășurate ședințele plenare ale parlamentului în cadrul campaniei „#101. Parlamentul lucrează pentru tine?!”, care cuprinde perioada anilor 2021 – 2025, adică mandatul actualei guvernări.

În primele ședințe monitorizate de experți, doar în jumătate din proiectele dezbătute au fost respectate procedurile de transparență decizională. Cel mai des, nu se publică pe pagina web a parlamentului textele inițiativelor legislative, avizele comisiilor și a guvernului, expertiza anticorupție, sinteza amendamentelor și propunerile sau obiecțiile din partea celor interesați.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Nicolae Panfil, director de program în cadrul Asociației Promo-LEX

„Sunt un amalgam de acte care au lipsit foarte des de pe masa deputaților înainte de a-și exercita dreptul de a vota. În perioada monitorizată, parlamentul nu a respectat la nicio ședință plenară cerințele de transparență decizională”, spune Nicolae Panfil, director de program în cadrul asociației Promo-LEX, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Expertul susține că unele proiecte se adoptă într-un termen mult prea restrâns, lucru care a ,,restricționat dreptul deputaților, a comisiilor permanente, a fracțiunilor de a depune amendamente”.

Asociația Promo-LEX a mai constatat că inițiativele înaintate de opoziție sunt frecvent ignorate de majoritatea parlamentară PAS. De exemplu, din 45 de proiecte de lege trecute pe ordinea de zi în ședința din 14-15 iulie, numai unul aparținea opoziției.

Domină vădit proiectele depuse de PAS, dar și opoziția este mult prea pasivă...

„Ceea ce avem astăzi în parlament este faptul că domină vădit proiectele depuse de către majoritatea parlamentară, dar și opoziția este mult prea pasivă. În tandem cu lacunele la respectarea procedurilor, putem să ne așteptăm la proiecte de legi de o calitate mai slabă”, atrage atenția Nicolae Panfil.

În plus, unele proiecte ale majorității înregistrate recent ajung să fie examinate rapid în parlament, în timp ce proiecte mai vechi ale opoziției stau în așteptare.

„Toți au aceleași drepturi în parlament, fiind aleșii poporului și, respectiv, inițiativele opoziției ar trebui să fie examinate, supuse votării și dacă nu sunt susținute, să se constate lucrul acesta”, subliniază Nicolae Panfil.

El constată că discuțiile din legislativul moldovean nu sunt însoțite întotdeauna de o atitudine constructivă, opoziția fiind predispusă, în mare parte, să critice. Totuși, există și cazuri în care proiectele de lege sunt votate în consens de către majoritatea parlamentară și opoziție.

### Vezi și... ### Un an de guvernare PAS - succese și dezamăgiri