Opoziția din Belarus cere UE să „acționeze” în sprijinul revendicărilor democratice

Belarus, Marșul pentru Libertate din 16 august 2020.

Unul din liderii opoziției din Belarus, fost ambasador și ministru al culturii în regimul Lukașenka, a cerut Uniunii Europene să nu-l mai recunoască pe președintele Alexandr Lukașenka drept liderul țării, după alegerile fraudate din 9 august care au provocat un val de proteste și reacția brutală a autorităților.

Pavel Latușka, fost ambasador belarus.

Într-un interviu cu Europa Liberă la Praga, unde a discutat la Ministerul de Externe situația din Belarus, Pavel Latușka a subliniat că „ a trecut timpul declarațiilor, a venit momentul ca [UE] să acționeze” dar a recunoscut că din motive geopolitice legate de poziția Rusiei în regiune, încă nu toate țările din Uniunea Europeană sunt pregătite să acționeze cu fermitate.

Latușka este membru al conducerii, formată din șapte membri, a Consiliului de Coordonare, structură apolitică înființată de opoziția din Belarus pentru a coordona o eventuală tranziție pașnică spre democrație. Toți membri conducerii Consiliului, cu excepția laureatei Premiului Nobel pentru literatura Svetlana Alexievici, au fost deja reținuți sau expulzați cu forța din Belarus. Latușka însuși a povestit că a plecat din Belarus într-o mașină cu numere diplomatice.

Consiliul de Coordonare a fost creat imediat după alegerile prezidențiale din 9 august. Potrivit datelor oficiale, președintele Lukașenaka ar fi câștigat alegerile prezidențiale cu peste 80% din voturi, dar opoziția și sute de mii de belaruși care participă la proteste susțin că alegerile au fost fraudate.

Protestatarii cer demisia lui Lukașenka, organizarea de noi alegeri corecte, sub control internațional și eliberarea tuturor deținuților politici. Mii de manifestanți au fost reținuți, mulți dintre ei torturați de poliție după izbucnirea protestelor pe 9 august.

Vineri, la Bruxelles, în cadrul forumului Parteneriatului Estic, partidul Popular European organizează o dezbatere pe tema evoluțiilor din Belarus, sub titlul „Un nou Belarus fără Lukașenka- construind o strategie europeană”. La aceasta dezbatere va lua parte și europarlamentarul din Romania, Sigfried Mureșan.

Luni, 14 septembrie, este anunțată vizita la Moscova a lui președintelui belarus Alexandr Lukașenka.

### Vezi și... ### Maria Kalesnikava, lideră a opoziției belaruse, spune că „va sta în Belarus până la sfârșit”

Joi, la Parlamentul European s-a anunțat că „femeile curajoase din Belarus”, conduse de Svetlana Țihanovskaia, Maria Kalesnikava și Veranika Țapkala au fost nominalizate pentru premiul Saharov din acest an. Nominalizarea a fost făcută de europarlamentarii socialiști, al doilea grup ca mărime din Parlamentul European.