Opoziția din Belarus se organizează pentru a gestiona un transfer al puterii

Opoziția din Belarus anunță formarea Consiliului de Coordonare, Minsk, 18 august 2020.

Opoziția din Belarus a format un consiliu de coordonare care să organizeze transferul de putere în țară, decizie calificată de președintele Alexandr Lukașenka drept o tentativă de lovitură de stat, în urma controversatelor alegeri prezidențiale din 9 august pe care le-a câștigat – potrivit rezultatelor oficiale – cu peste 80% din voturi.

Mai mult, președintele i-a amenințat pe membrii Consiliului, cu „măsuri drastice”.

Consiliul este format din 35 de reprezentanți ai societății civile și susține că singurul său scop este de a facilita „o tranziție pașnică a puterii”, fără nici un alt „țel sau program politic”.

### Vezi și... ### Alexandr Lukașenka a spus că s-ar putea ține noi alegeri prezidențiale dacă țara adoptă o nouă constituție (VIDEO)

Refugiată în Lituania, fosta candidată a opoziției Svetlana Ținahovskaia a declarat într-un mesaj video că este „pregătită să-și asume responsabilitatea” și să conducă țara printr-o tranziție pașnică, spre „normalitate”. Țihanovsakaia și susținătorii ei susțin că ea este adevărata câștigătoare a alegerilor din 9 august în care oficial i s-au atribuit sub 10% din voturi.

Reprezentata lui Ținahovskaia a declarat la conferința de presă la care s-a anunțat crearea consiliului de coordonare că lidera opoziție se va întoarce în curând la Minsk pentru a conduce un transfer pașnic al puterii.

Din 9 august, Lukașenka se confruntă cu proteste masive de stradă, fără precedent în istoria post-sovietică a țării și între timp, cu un val de greve declanșate pentru a-l forța să renunțe la putere. Intervenția brutală a forțelor de ordine în primele zile ale protestelor, reținerea a peste 6 mii de persoane și actele de violență la care au fost supuși protestatarii, toate au dus, în ultimele zile, la izolarea Belarus pe scena internațională.