Partidul Socialiștilor a condamnat decizia președintei Maia Sandu de a semna o cerere de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, spunând la 4 martie că ar fi “populistă” și de natură să provoace „dezbinare în societate”.
În seara de 3 martie, șefa statului a semnat cererea la președinție împreună cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și de prim-ministra Natalia Gavrilița.
În reacția sa într-un briefing de presă la Chișinău, cea mai mare formațiune a opoziției pro-ruse a spus că un asemenea pas trebuia aprobat la referendum, pentru că „aderarea la structuri integraționiste” implică „restricționări ale suveranității” R. Moldova.
Unul din liderii socialiștilor, Vlad Batrâncea, vice-președinte al Parlamentului, a spus că demersul președintei Sandu ar fi “irealizabil din start”. “În locul unui obiectiv clar, ușor de înțeles, oamenilor le este prezentat un nou mit”, a spus Batrâncea.
### Vezi și... ### Maia Sandu: Astăzi semnăm cererea de aderare a R. Moldova la UEPreședinta Sandu a semnat cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană pe fundalul războiului din Ucraina, unde armata rusă bombarda pentru a opta zi orașele și pozițiile forțelor ucrainene, fără să fi reușit să ocupe vreunul din marile orașe.
Ea a spus că trebuie acționat „imediat” atunci când circumstanțele „o cer”, folosind „oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii”. Ea a „condamnat ferm” invazia Rusiei în Ucraina și de războiul, ale cărui bubuituri, în cuvintele sale Sandu, se aud limpede de peste graniță.
Socialiștii nu au comentat deocamdată atacul Rusiei asupra Ucrainei și nu au acceptat întrebări la briefingul din 4 martie.
Președinta Sandu a semnat cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană după o serie de discuții maraton la Chișinău cu mai mulți demnitari europeni, culminând cu o întrevedere cu ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian. Cererea a fost expediată președintelui francez Emmanuel Macron ca lider al țării care deține președinția rotativă a Uniunii Europene.
### Vezi și... ### Siegfried Mureșan: Sunt convins că răspunsul UE va fi pozitivPreședintele român Klaus Iohannis a salutat cererea moldoveană, spunând că România va „acorda tot sprijinul în acest sens”. „Salut cu căldură demersul istoric de astăzi al președintei Maia Sandu. România va continua să fie un susținător sincer, constant și activ al locului Republicii Moldova în familia Uniunii Europene. Vom acorda tot sprijinul nostru Republicii Moldova în acest demers”, a scris Iohannis, pe Twitter, la scurt timp după anunțul Chișinăului.
Tot pe 3 martie, a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană Georgia, iar cererile georgiană și moldoveană survin la câteva zile după ce Ucraina a luat o hotărâre similară, făcând presiuni pentru a fi primită în blocul european, ca urmare a războiului declanșat împotriva sa de Federația Rusă.