Opoziția reia protestele de stradă în entitatea sârbă din Bosnia

Opoziția din Republica Srpska în stradă, Banja Luka, 6 octombrie 2022

Mii de susținători ai opoziției din Republica Srpska, entitatea sârbă a Bosniei-Herțegovina, au revenit în stradă pentru a protesta față de rezultatele recentelor alegeri prezidențiale, acuzând fraude și cerând renumărarea voturilor.

### Vezi și... ### Alegeri în Bosnia | Milorad Dodik s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova

Partidul Progresului Democratic (PDP), Partidul Democrat Sârb, (SDS) și Lista pentru Justiție și Ordine cer renumărarea voturilor pentru președinte, pe fondul unor rapoarte privind zeci de nereguli electorale. Partidele de opoziție din Republica Srpska, una dintre cele două entități ale Bosniei-Herțegovina, afirmă că Jelena Trivic (PDP), candidatul pe care l-au susținut, l-a învins în alegerile din 2 octombrie pe liderul naționalist de lungă durată Milorad Dodik.

Potrivit rezultatelor numărate până în prezent de Comisia Electorală Centrală, Dodik, din partea Alianței Social-Democraților Independenți (SNSD), a obținut aproximativ 281 000 de voturi în cursa pentru funcția de președinte al entității iar Trivic aproximativ 252 000 de voturi. Rezultatele finale ale alegerilor nu au fost încă anunțate. Invocând neregulile raportate, autoritățile electorale centrale din Sarajevo au ordonat desigilarea urnelor și renumărarea voturilor de la aproximativ 1000 de secții de votare înainte de a stabili rezultatul final.

Dodik, care a negat acuzațiile de fraudă electorală, a fost cel mai influent politician din Republica Srpska timp de ani de zile. El are relații apropiate cu președintele rus Vladimir Putin, în timp ce Statele Unite și Marea Britanie l-au sancționat pentru că ar fi încercat să submineze pacea și stabilitatea în țară.

### Vezi și... ### Opoziția din Republica Srpska vrea renumărarea voturilor la alegerile prezidențiale