Opoziția sârbă și organizațiile civice critică decizia guvernului de a anula EuroPride

Pride Parade, Belgrad, 18 septembrie 2021

La 28 august, partidele de opoziție și grupurile de apărare a drepturilor omului la nivel mondial au criticat decizia guvernului sârb de a anula evenimentul internațional LGBTQ EuroPride programat pentru luna viitoare.

Pe 27 august, președintele sârb Aleksandar Vučić a admis că drepturile minorităților sexuale sunt amenințate în Serbia, afirmând că guvernul a fost supus unor presiuni intense din partea grupurilor de dreapta și a reprezentanților Bisericii Ortodoxe Sârbe pentru a anula evenimentul. „Nu se pune problema dacă [aceste presiuni] sunt mai puternice acum", a declarat Aleksandar Vučić. „Fapt e că nu poți realiza mereu tot ce-ți propui.” Vučić a lăsat să se întrevadă posibilitatea ca evenimentul să aibă loc la o dată ulterioară.

### Vezi și... ### Președintele Serbiei anulează evenimentul EuroPride Belgrad

EuroPride, care promovează respectarea lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor și intersexualilor la nivel paneuropean și este găzduită de un oraș european diferit în fiecare an, include o paradă, Pride Parade. Biroul ONU din Belgrad s-a declarat îngrijorat de anularea paradei, spunând că această decizie ar pune în pericol „dreptul la libertatea de întrunire, așa cum este garantat de Constituția sârbă”.

Partidul de opoziție Forumul Democratic Civic l-a acuzat pe Vučić că „se joacă de-a dictatorul” și că îl copiază pe președintele rus Vladimir Putin. Liderul Forumului, Zoran Vuletic, a declarat că Vučić „nu poate anula un eveniment pe care nu l-a programat și că nu poate, conform Constituției, să interzică adunarea oamenilor”.

Pe de altă parte, la 28 august, grupuri și partide politice de dreapta, reprezentanți ai bisericii și alții s-au adunat la Belgrad pentru a susține anularea paradei EuroPride. Mulți au purtat cruci, icoane și simboluri bisericești, iar unii au afișat și bannere de susținere a lui Putin și a invaziei rusești din Ucraina.